Spararna köper SBB i raset: ”Förtroendet är kompakt”

Spararna passade på att köpa aktier i SBB under måndagens ras. Varken blankarbråk eller översynen av JM rubbar spararnas förtroende för Ilija Batlian, säger Nordnets sparekonom till Afv.
Frida Bratt - sparekonom
Nordnets sparare storköper i SBB, enligt sparekonomen Frida Bratt.

Nyheten om att SBB gör en översyn av sitt innehav i JM fick aktien att rasa 11% under måndagen.

Ändå visar sparare stort förtroende för aktien, detta enligt statistik från Nordnet.

Under gårdagen var SBB den mest handlade aktien hos Nordnet i såväl Sverige som Norden, och detta med marginal. I Sverige handlades SBB dubbelt så mycket som Investor, som var den näst mest handlade aktien. Dessutom var SBB den mest nettoköpta aktien bland nätbankens kunder. Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, sågs kurspressen som ett köptillfälle i investerarnas ögon.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, ger en liknande bild:

”Det går nästan sju köpare på en säljare och nettoköpen har ökat de senaste dagarna, dessutom har antalet ägare ökat.”

Frida Bratt fyller i:

”Spararnas förtroende för Ilija Batljan är kompakt, och det verkar inget – varken blankarbråk, omarbetning av kvartalsrapport eller översyn av JM – kunna ändra på.”

JM:s aktie påverkades inte lika negativt som SBB:s aktie under måndagen. Sett till den senaste månaden är aktien emellertid ner drygt 10%.

”Onekligen har JM-aktien gått extremt dåligt samtidigt som en prisnedgång nu befaras på bostadsmarknaden. Suget att plocka upp JM efter kursfallet igår lyser dock med sin frånvaro hos spararna”, säger Frida Bratt.

Detsamma gäller emellertid inte för Avanzas sparare.

”Vi kan se en effekt på JM-aktien där nettoinköpen steg rejält efter nyheten medan antalet ägare bara ökade på marginalen”, säger Nicklas Andersson.

Under tisdagsmorgonen släppte SBB ännu ett pressmeddelande för att klargöra syftet med översynen och värderingen av JM. Meddelandet förklarar att innehavet i JM bör ses som strategiskt och långsiktigt.

I övrigt står SBB  fast vid den externa värderingen av JM som uppgick till 36 miljarder kronor. På måndagen skrev Afv att värdet av JM:s totala tillgångar borde vara ungefär 25 miljarder kr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.