Spararna tror på fortsatt oljerally

Spararna rusar till oljeaktier. Nordnets sparekonom Frida Bratt ger råd för de sparare som vill exponera sig mot olja.

Efter förra veckans drönarattacker rusade oljepriset, och betydligt fler än vanligt har handlat i instrument som är exponerade mot olja.

Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt har 71 procent av de sparare som handlat certifikat med olja som underliggande tillgång hos Nordnet köpt Bull, vilket betyder att de tror på en uppgång i oljepriset. Samtidigt har 37 procent köpt Bear, vilket innebär att de tror på en nedgång.

Samtidigt ökade handeln i Lundin Petroleum under måndagen med hela 664 procent, jämfört med snittet en vanlig månad. I Africa Oil ökade handeln med 420 procent

Saudiarabien har meddelat att det kan ta flera veckor innan de oljefält som drabbades av drönarattacken kan nå full produktion igen, vilket kan ge fortsatt ökade oljepriset. Dessutom kan en ytterligare eskalering mellan USA och Iran driva upp priserna ytterligare.

Samtidigt arbetar ju Saudiarabien för att återställa oljefälten och USA:s president Donald Trump har gett tillåtelse att vid behov använda amerikanska oljereserver för att säkerställa utbudet, vilket talar mot ett stigande oljepris.

För den som vill exponera sig mot olja har Frida Bratt några råd att ge.

“Via ETF:er och certifikat kan man som sparare få en direktexponering mot oljeprisets rörelser. Men det är viktigt att ha i åtanke att det handlar om komplicerade produkter som är riskfyllda. Det här är överkurs i sparande, och passar bäst för den som är påläst och väl införstådd med riskerna. Håll också koll på spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs som respektive certifikat har, och som innebär en kostnad för spararen. Olika produkter kan ha olika spreadar beroende på hävstång och underliggande tillgång. Håll koll på spreaden i både procent och i kronor och ören”, skriver hon.

Samtidigt pekar hon på att oljebolag kommer med operativa risker, risken att bolaget borrar torrt och dessutom en allmän börsrisk.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.