SPECIAL: ENERGI – Tyskland, Hetaste marknaden
Tyskland är den hetaste elmarknaden i Europa i dag. Enavreglering har inletts och den har redan fått effekt. Efter denpartiella avregleringen i april i fjol har elpriset förindustrikunder fallit med upp till 35 procent. Tyskland, som ärEuropas största elmarknad (512 TWh), ståtar inte längre med dehögsta elpriserna.Men det finns mycket att göra. Kraftsektorn har höga kostnader.Jämför exempelvis Vattenfall med EnBW, som sköterelförsörjningen i Baden-Würtenberg. Vattenfall har 8.000anställda och sålde i fjol 84 TWh el (varav 60 TWh i Sverige).EnBW har 13.000 anställda och sålde 50 TWh, alltså mindre änhälften så mycket per anställd.En följd av avregleringen i Tyskland har blivit kraftigapersonalneddragningar. Berlins kraftbolag, Bewag, ska ta borthalva personalstyrkan de närmaste åren, annars klarar man siginte i konkurrensen. Det största tyska företaget, RWE med baseni det befolknings- och industritäta västra Tyskland, harnämligen börjat expandera i Berlinområdet.Bantningarna leder till protester. Särskilt känsligt blir detatt få ordning på det förlusttyngda kraftbolaget i gamlaÖsttyskland, Veag. Arbetslösheten är hög där bolaget finns. Veaghar försökt hindra utländska konkurrenter att komma in i sittverksamhetsområde genom att vägra öppna näten förkraftöverföring.
Stinna kassor
Tyska kraftföretag är inte bara ineffektiva utan också rika. Detberor på att de själva får fondera avsättningar för att ta handom det framtida kärnkraftsavfallet. Dessa fonder har givitkraftföretagen stora kassor, som används till att göra förvärv.I Sverige får inte företagen sköta fonderingen. Det sker istället i den statliga kärnavfallsfonden. En extremt försiktigtplaceringsstrategi har dessutom lett till ganska magerförräntning av dessa medel.Strukturomvandlingen av tysk kraftindustri har tagit fart i år.I en första fas berörs de åtta stora kraftföretag som sköternästan all produktion. I en andra fas kommer intresset attriktas mot de som har hand om detaljdistributionen och nårslutkunderna, alla de 900 kommunala elverken (Stadtwerke).Av de åtta avser ettan RWE att gå ihop med sexan, dengeografiska grannen VEW. Tvåan Preussen Elektra i norra Tysklandoch trean Bayernwerk i söder blir den andra storakonstellationen när dess moderbolag, Veba och Viag, fusionerar.Tyska kartellmyndigheten har uttryckt sitt ogillande om dessajätteaffärer, så frågan är om de går igenom. Några beslut ärännu inte tagna. Det lär i alla fall krävas utförsäljningar förett godkännande.
I fyran EnBW och sjuan HEW i Hamburg håller det offentligaägandet på att minska. Här kan det sluta med att utländskaföretag så småningom tar över helt så att konkurrenstrycketökar. Samma sak kan ske med åttan Bewag.Kommunerna som äger EnBW ska sälja ut 25 procent. RWE och VEW(ihop med brittiska Eastern) har bjudit, liksom Bayernwerk, menblir de nämnda fusionerna av får de med stor säkerhet inte köpa.Det är oklart om Eastern bjuder på egen hand. Det hetaste tipsetär att franska EDF köper posten och sedan tar kontroll överbolaget genom konsortialavtal med andra ägare (ungefär som skettmed Graninge i Sverige).I HEW äger Hamburgs kommun 50 procent (54 procent av rösterna).Halva posten har varit ute för budgivning. I förra veckan blevdet klart att Vattenfall blir ägare av 25 procent för 7,5miljarder kronor, med option att få köpa ännu mer. Resten avkommunens innehav placeras i ett partnerskap med Vattenfall såatt de gemensamt kontrollerar 50,2 procent av aktierna.Preussen Elektra, som är storägare i Sydkraft, kan tvingas säljasina aktier i HEW för att få igenom fusionen med Bayernwerk.Hur gör då Sydkraft, som också är stor ägare i HEW, och indirektnu fått in Vattenfall på ägarsidan? Det är upplagt för rockader.
Tvingas sälja
Preussen Elektra (och Bayernwerk) kan även tvingas avyttraaktierna i Bewag (tillsammans 49 procent). En naturlig köpare äri så fall amerikanska Southern, som redan äger 26 procent.Avyttring kan också bli aktuell för aktierna i Veag, där allastora tyska kraftföretag blev delägare när verksamhetenprivatiserades efter kommunismens fall.Den första omstruktureringsrundan i Tyskland kan alltså slutamed två stora, men något stympande, inhemska fusioner och trenya utländska storägare av kraftindustrin (EDF, Vattenfall ochSouthern). Sedan börjar jakten på alla Stadtwerke.
Åtta stora
De största tyska elleverantörerna 1998.
Företag TWhFöretag TWhRWE 161Preussen Elektra 106Bayernwerk 68EnBW 51Veag 50VEW 44HEW 16Bewag 14
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.