Stålar på stubben

En aktie i Assi Domän betyder pengar på stubben. I dubbel bemärkelse.

Det råder ingen tvekan om att Assi Domäns VD Gunnar Palme tycker om skog. Han är en hängiven privat skogsägare hemma på gården utanför Gnesta och nu är Palme också i färd med att skapa det enda börsnoterade bolaget i Europa som är helt inriktat på att äga skog.

Efter försäljningen av wellpapprörelsen till holländska Kappa finns bara spridda rester kvar av det skogsindustribolag som förre VD:n Lennart Ahlgren försökte skapa. Och de rester som trots allt finns kvar ska också bort. Det med Stora Enso samägda massa- och pappersbruken i Billerud försvinner senast 2002. Även kartongbruket i Frövi ska säljas.

Det är svårt att ha några invändningar mot Gunnar Palmes reträtt. Så här i efterhand framstår idén att skapa en ny industrigrupp i den mogna skogsbranschen som dödfödd. Därmed återstod bara att renodla verksamheten till skogsförvaltning och sågverk med förhoppningen att aktiemarknaden ska upptäcka de omtalade »dolda värdena«.

De finns däremot inte i sågverksrörelsen. Om sågverken finns bara en sak att säga: det kan bara bli bättre.

Branschen är hopplöst ostrukturerad, Assi Domän är med fem procent av marknaden störst i Sverige. Det ska jämföras med Finland där tre aktörer har 70 procent av marknaden.

Lönsamheten är usel och Palme vill nu ta på sig »ansvaret för att skapa en bättre sågverksstruktur i Sverige«. Det kan betyda allt från delägande i sågverk till samarbeten utan ägarmässiga kopplingar. »Någon måste bli större, och det är inte särskilt troligt att vi går ur branschen«, säger Palme.

Oavsett vad som sker lär sågverken aldrig få aktieinvesterarnas ögon att tindra. Men det kan kanske 2,4 miljoner hektar skogsmark. Assi Domän är inte bara världens näst största skogsägare, skogen gör också bolaget till en idiotsäker kassako, en hamn som är trygg också i den värsta börsstorm. »Det är väldig liten konjunkturkänslighet och oerhört stabila kassaflöden. Man blir av med allt sitt virke och priserna svänger bara något«, säger Gunnar Palme.

Assi Domäns målsättning är en årlig vinst på omkring 1 miljard kronor på skogen. Förra året lyckades Assi Domän inte riktigt med det, vinsten stannade på 890 miljoner kronor. Man kan ändå med ganska stor säkerhet säga att vinsten kommer att ligga kring 1 miljard under överskådlig tid. Det är inte bara priserna som är stabila utan också volymerna. De kommande 20 åren ökar avverkningarna med 20 procent, från dagens fem miljoner kubikmeter till sex miljoner kubikmeter.

Det här innebär också att Assi Domän mer får karaktären av fastighetsaktie/obligation än traditionell skogsaktie. Säkert och tryggt, men också händelsefattigt och tråkigt. Risken är att Assi Domän »glöms bort« av både investerare och media.

Aktien kan vara intressant även i ett kortare perspektiv. En investering i Assi Domän betyder nämligen också pengar på stubben i dess omedelbara betydelse. Den minskade konjunkturkänsligheten innebär att Assi Domän kan öka belåningen. Som renodlad skogsägare skulle Assi Domän kunna dela 15 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.