Strateger: Bara en modern ekonomimyt

Bedömningen att digitaliseringen av ekonomin har orsakat den lägre inflationen på senare år är troligtvis bara en myt, anser Nykredit Markets.

Teknisk utveckling är inget nytt, och få saker talar för att den teknologiska utvecklingen accelererar, argumenterar Nykredit-strategerna Henrik Erikson och Joel Hartman i en analys.

Att det framförallt är inhemska priser och tjänstepriser som har överraskat mest på nedsidan den senaste tiden tyder inte på att orsaken till den låga inflationen skulle gå att finna i att konsumenter nu hittar billigare varor via internet, enligt Nykredit-ekonomerna.

Det som har hållit nere inflationen är helt enkelt arbetslösheten, menar Henrik Erikson och Joel Hartman.

Om Riksbanken skulle vilja få upp inflationen till tvåprocentsmålet så är det säkraste sättet att föra en penningpolitik så att arbetslösheten sjunker ned till sin jämvikt, resonerar de i analysen.

Andra ekonomer gör andra bedömningar kring digitalisering och inflation.

Swedbanks chefekonom Anna Felländer har tidigare bedömt att produktivitetsökningar i digitaliseringens spår på sikt kommer att dämpa inflationstrycket ytterligare. Digitaliseringen slopar mellanhänder, låter utbud och efterfrågan mötas direkt och skapar därmed en prispress nedåt, enligt chefekonomen.

“Digitaliseringen leder till att mellanhänder slopas, fler branscher öppnas upp för internationell konkurrens och e-handeln ökar. Svensk inflation exponeras relativt mycket av digitaliseringen”, skrev hon i en analys av digitaliseringens gömda produktivitetsvinster i början av maj.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.