Svensk detaljhandel svagare än väntat

Den svenska totala detaljhandeln steg med 2,8 procent på årsbasis september i fasta kalenderkorrigerade priser, enligt statistik från SCB och HUI Research.

Enligt SIX News analytikerenkät väntades en uppgång på 3,3 procent. Spannet i förväntningarna sträckte sig mellan +3,0 och +3,5 procent med en median på +3,4 procent.

”Denna månad påverkade en negativ kalendereffekt utvecklingen, där september hade en söndag mindre och en extra tisdag jämfört med samma period i fjol. Justerat för detta blev utvecklingen något svagare med en tillväxt om cirka 2 procent för totala detaljhandeln”, skriver HUI Research.

I månadstakt var detaljhandeln ned med -0,6 procent. Analytikerna hade räknat med en nedgång på 0,3 procent (spann -0,7 till +0,5 procent).

Utfallet för augusti reviderades till +4,7 procent (preliminärt +4,6) i årstakt.

I löpande priser ökade detaljhandeln med 3,6 procent i årstakt i augusti (+2,5 procent månaden innan).

I september steg dagligvaruhandeln med 1,6 procent i årstakt medan sällanköpsvaruhandeln ökade/minskade med 3,8 procent, räknat i löpande priser.

”Flera delbranscher inom sällanköpsvaruhandeln visade en stark utveckling i september. Svenskarna har konsumerat såväl möbler/heminredning, apoteksvaror som elektronikvaror. Andra delbranscher hade det däremot tuffare i det milda höstvädret, inte minst modehandeln och sporthandeln”, skriver HUI Research.

Under tremånadersperioden juli-september var försäljningsvolymen med 0,1 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

Hushållens förtroende för den egna ekonomin stärktes i Konjunkturinstitutets senaste barometer. Även detaljisternas optimism har ökat, noterar HUI.

”Hushållens och detaljisternas optimism bådar gott inför det fjärde kvartalet som möter årets tuffaste jämförelsetal, vilket sätter press på tillväxttakten. HUI:s tillväxtprognos för helåret 2014 är 3,0 procent och hittills i år ligger utvecklingen för totala detaljhandeln på 3,1 procent, i löpande priser.”

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.