Svenska banker stoppar ryska pengar

Rysk-svenska handelskammaren riktar kritik mot att svenska banker stoppar betalningar från ryska kunder för svenska företagare.

– Vi upplever att allt fler svenska företag har svårt att få betalt för sin export till Ryssland. Betalningar stoppas i banksystemet. I vissa fall får man ingen förklaring, inte ens när man vänder sig till bankerna, säger vd Heinz Sjögren till Ekot.

Enligt Sjögren har den senaste tidens uppmärksamhet kring misstänkt penningtvätt i svenska banker gjort bankerna nervösa när det gäller svenska företags affärer med Ryssland.

Enligt Ekot har en företagare i Haparanda stämt Swedbank efter att ha fått sina konton uppsagda efter affärer med ryska företag.

– Transaktioner till och från Ryssland måste granskas extra hårt, säger Unni Jerndal presschef på Swedbank till Ekot och poängterar att Ryssland är ett högriskland.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.