Sveriges inköpschefsindex för industrin ökade i maj

Sveriges inköpschefsindex för industrin ökade i maj.
Industri, arbetskläder
Arbetskläder hänger på hängare Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Sveriges inköpschefsindex för industrin ökade till 55,2 i maj, från föregående månads utfall på 55,0. En siffra över 50 indikerar expansion.

Därmed kom indexet att för första gången stiga efter att ha backat under de tre senaste månaderna.

Swedbank skriver att siffran visar på en fortsatt tillväxt om än i en lägre takt. Samtidigt anser banken att det är för tidigt att blåsa faran över för fortsatt nedgång på på grund av den osäkra omvärldskonjunkturen och den åtstramande penningpolitiken.

Om man delar upp indexet var det produktionen som stod för den största ökningen. Samtidigt steg index för inköpslager till en ny rekord vilket antyder en fortsatt utbredd lageruppbyggnad.

Pristrycket från leverantörer minskade något till 83,2 från 89,3 i april. Siffran visar dock att det är fortsatt höga priser som gäller och att de stigande insatsvarupriserna är utbredda i industrin.

Sverige maj, 2022 april, 2022
Inköpschefsindex för industrin 55,2 55,0
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco