Swedbank ökar risken i portföljen – trots stormiga utsikter

"Vi bedömer att toppen av hökaktighet kan vara nära och adderar därför risk till portföljen genom att höja till övervikt för krediter på bekostnad av korta räntor", säger Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank. Samtidigt ser banken ett bra läge att addera starka utdelningsbolag för den som söker stabilitet.
En man blickar ut över stormig himmel
Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank, ökar risken i portföljen trots en stormig syn på marknaden i höst. Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Det är en stormig höst som målas upp i Swebanks syn på marknadsläget, samtidigt som man tycker sig se en mer realistisk syn från marknaden med stora räntehöjningar inprisade från såväl Fed som ECB och Riksbanken. Kortsiktigt ökar banken därför risken i portföljen genom att övervikta krediter i obligationer med höga kreditbetyg.

”Stigande inflation, höjda räntor och ökade kreditspreadar har lett till en svag utveckling för krediter i år, men efter optimismen i juli har kreditspreadarna återigen stigit under augusti och ligger på historiskt höga nivåer”, säger Mattias Isakson på Swedbank.

Aktievikten behålls neutral med övervikt för USA, neutralt för Sverige och undervikt för Europa. Swedbank bedömer att energikrisen i Europa pressar den tyska ekonomin som ser ut att gå in i recession under året – med tydliga efterverkningar för exportberoende svenska företag.

”Det som vi vet med all säkerhet är att vi har en ekonomiskt osäker höst framför oss. Kortsiktiga sentimentsförändringar drivna av enstaka siffor kommer sannolikt fortsatt leda till snabba svängningar på marknaderna och vi behåller därför en neutral aktievikt”, säger Mattias Isakson.

Han fortsätter:

”Med värderingarna som kommit ner ordentligt ser vi ett bra läge att addera starka utdelningsbolag för den som söker stabilitet. På längre sikt utgör dessutom utdelningar en mycket viktig komponent för den totala avkastningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.