Swedbank pessimistiska kring makroläget: ”Kommer bli sämre innan det blir bättre”

Swedbank räknar med att Sveriges BNP fortsätter falla under resten av året, på grund av en svag inhemsk och global efterfrågan.
Mattias Persson, Swedbank.
Mattias Persson, Swedbank. Foto: Swedbank

Även utvecklingen för kronan förväntas vara svag under resten av året, samtidigt som inflationen spås ligga kvar på höga nivåer i kombination med att Riksbanken fortsätter höja räntan. Det framgår ur konjunkturrapporten Swedbank Economic Outlook.

Därtill räknar banken med att marginalerna pressas i flera branscher och att vinsterna faller tillbaka. Framför allt en global försvagad efterfrågan beskrivs ligga bakom den förmodade utvecklingen.

”Konjunkturnedgången är här och det kommer bli sämre innan det blir bättre. Vi räknar med att hushållen fortsätter dra ned på konsumtionen ett tag till eftersom inkomsterna pressas av den höga inflationen och stigande ränteutgifter. I företagssektorn har bilden varit splittrad, men nu väntar tuffare tider bredare än vad vi hittills sett”, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson.

Prognosen är att Sveriges BNP sjunker med 0,9 procent i år, vilket är något bättre än prognosen som gavs ut tidigare i april. Nästa år väntas nu BNP sjunka med 0,3 procent. I april spådde banken att utvecklingen skulle landa på en positiv siffra om 0,3 procent. Först 2025 tror de på en tydlig återhämtning om 2,3 procent.

Arbetslösheten väntas toppa nästa år på 8,3 procent och banken tror samtidigt att styrräntan kommer nå 4,25 procent i år. 2025 väntas räntan ligga på 2,5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco