Tele2 kan tvingas köpa ut kazakiska Neo

Enligt Svenska Dagbladet Näringsliv varnar en ny hemlig rapport för att Tele2 samarbetar med korrupta personer i Kazakstan.

Redan i december kan telefonoperatören tvingas betala miljardbelopp till en kvinna som anklagats f��r att vara en front för den kazakiska regimen.

Det framgår av fredagens utgåva av tidningen.

Enligt Svenska Dagbladet började det redan i slutet av 2009, när Tele2 gick in i landet. Bolaget betalade motsvarande runt 550 miljoner kronor för 51 procent av en då marginaliserad teleoperatör, Neo. Den dåvarande ägaren av de 51 procenten var den tidigare statliga monopolisten Kazakhtelecom – där Aigul Nurieva, en kvinna som har anklagats för att vara en förvaltare av den kazakiska regimens förmögenhet, äger 16,9 procent.

Samtidigt blev Aigul Nurieva också Tele2:s nya partner i landet. Nurieva har enligt tidningen, genom sitt helägda bolag Asianet, köpt den andra hälften av Neo två år tidigare. Och nu kan partnerskapet leda till att Tele2 kan tvingas betala än mer pengar till Nurieva. När Tele2 köpte Neo ingick nämligen också en option för Asianet att sälja sin andel till Tele2. Från och med den 14 december i år, fem år efter att Tele2 gick in i Kazakstan, kan optionen utlösas av Asianet eller Tele2. I sin senaste årsredovisning uppskattar Tele2 att det skulle kosta dem 1,3 miljarder kronor att köpa ut Asianet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.