Tesla mest tankade amerikanen hos Nordnet

Tesla är den i särklass mest populära utländska aktien bland nätmäklaren Nordnets kunder. Det är också den mest nettoköpta amerikanska aktien i år.
Tesla mest tankade amerikanen hos Nordnet - Frida Bratt Tesla
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: TT

Antalet ägare av Tesla-aktien hos Nordnet har sedan årsskiftet ökat med 17% till 57 000 personer. Dock nettosäljs aktien nu i juni, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

”Till aktieägarnas glädje har Teslas aktiekurs exploderat sedan årsskiftet, även om aktien tappade i slutet av förra veckan. Aktien är upp med 108% och med 40%  på bara en månad”, skriver Frida Bratt och forstätter:

”Dels beror rusningen sannolikt på den allmänna AI-hajp som lyft i princip alla de amerikanska techjättarna. Men i Teslas fall beror kursuppgången sannolikt också på Teslas stärkta grepp om laddningsstrukturen på den amerikanska marknaden.”

Mest nettoköpta amerikanska aktierna hos Nordnet:

Tesla
Microsoft
Amazon
Alphabet
Apple
Coca-Cola
Eli Lilly
Intel
Fisker
Reality Income

Mest ägda amerikanska aktier just nu hos Nordnet:

Tesla
Apple
Microsoft
NIO (ADR)
Meta Platforms
Coca-Cola
Amazon
Gamestop
Alphabet
Nvidia

Källa: Nordnet

I tisdags kom uppgifter om att konkurrenten Rivian kommer att anpassa sina fordon efter Teslas laddningsstandard. Teslas system för laddning – Supercharger – blir alltså en integrerad del av konkurrentens bilar. Tidigare har jättar som General Motors och Ford meddelat samma sak, köpare av deras elbilar kommer kunna ladda i Teslas laddningssystem.

För Tesla blir det en betydande konkurrensfördel. Elbilstillverkarens laddningsformat kan komma att bli industristandard, åtminstone i USA.

Även om Tesla är den mest nettoköpta amerikanska aktien hos Nordnet sedan årets början, så ser banken även en viss försiktighet hos spararna. De flesta köpen gjordes under årets första månader, och aktien är en av de mest nettosålda i juni som en följd av vinsthemtagningar, tror Frida Bratt.

”Dock ser vi en parallell trend när det gäller placerare i Bull och Bear-certifikat med Tesla som underliggande tillgång. Då ser vi att 72% är långa Tesla, medan 28% har köpt bearcertifikat och därmed positionerat sig för en nedgång.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG