Topp Tio ­ Sveriges unga makthavare

1 (8) Daniel Sachs, Vd Proventus, ordförande TV4, Brio
Född 1970. Med omvittnad förmåga att röra sig i alla kretsar och efter att redan som 28-åring ha debuterat som börs-vd i Segulah-ägda Handskmakarn har Sachs från sin nya plattform jobbat osedvanligt snabbt. När listan gjordes för två år sedan var det nya Proventus fortfarande i sin linda. Sedan dess har det kommit att stå som symbol för aktiemarknadens stundtals fräcka omstrukturerare med finansiella muskler nog att sparka liv i det mest insomnade börsbolag. Har sannolikt Sveriges bästa nätverk, inkluderande svågern Marcus Wallenberg, och är efter intåget i TV4 dessutom en av medievärldens mäktigaste.

2 (2) Karl-Johan Persson, Arvtagare H&M
Född 1975. Tredje generationen Persson skingrade nyligen dimmorna kring successionen i klädjätten och bekräftade att han tar sitt första operativa uppdrag: att som del av en grupp baserad i London utvärdera nya marknader. Och det i ett H&M som står starkare än någonsin. Fortsätter han i pappa Stefan Perssons fotspår är han en av landets mäktigaste näringslivstoppar alla kategorier om 20 år. Särskilt med tanke på att familjens fastighetsimperium och andra investeringar växer vid sidan av klädjätten.

3 (3) Ulrica Messing, infrastrukturminister, näringsdepartementet
Född 1968. Regerar i år ensam på listan som representant för partiet då Östros fallit för åldersstrecket. Har under året haft fullt upp med följderna av stormen Gudrun men är själv lugnet i den sittande regeringens yngre kader. Är det starkaste kortet i socialdemokraternas förestående och högst nödvändiga förnyelse och kombinerar på ett självklart sätt den trygghet som många år i rörelsen ger med en ny, fräsch syn på världen.

4 (-) Anders Borg, chefekonom moderaterna
Född 1968. En av de tyngsta strategerna bakom Reinfeldts framgångar. Får en alltmer central roll i ett parti vars uppsving är ett av samhällets stora samtalsämnen. Har under åren kvalat in på listan över landets viktigaste opinionsbildare. Pekades redan 1994, som 26-åring, ut som Sveriges mäktigaste under 35 av Stenbeckska tidningen Z. Har sedan dess gjort en snabb karriär som rymmer allt från talskrivare åt Carl Bildt till ekonom på Alfred Bergs Transferator och SEB och rådgivare åt riksbankschefen innan han började inom moderaterna 2002.

5 (NY) Niklas Zennström, grundare Skype
Född 1966. Blev i ett slag Sveriges tyngsta it-export när Ebay bjöd 31 miljarder kronor och kan stoltsera med att ha blivit en internationell stjärna och it-ikon utan att ha deltagit i mediecirkusen och kotterierna runt Stureplan. Först Kazaa, sedan Skype – världen väntar på nästa skapelse.

6 (-) Peter Nilsson, vd Trelleborg
Född 1966. Kom ihåg var ni läste det först. Redan för två år sedan pekade listan ut honom som det skånska näringslivets kronprins. Utbildad civilingenjör har han sedan han började i koncernen 1995 skaffat sig tung internationell erfarenhet, bland annat efter flera år i Asien. De senaste åren har han ansvarat för ett av koncernens mest expansiva affärsområden som obrutet förbättrat lönsamheten sedan dess. Nu är han den ende vd:n under 40 på börsens mest omsatta-lista, med ansvar för över 12 miljarder i börsvärde.

7 (-) Alexandra Mörner, blivande ägare Ax:son Johnson-sfären
Född 1966. Dotter till Antonia Ax:son Johnson som under många år bevisat sig som entreprenör på egna ben och framgångsrikt drivit eget konsultföretag, men som nu alltmer närmar sig familjemakten. Arbetar numera operativt som investment manager i familjens riskkapitalbolag Novax, tillika ett av landets yngsta och piggaste vars vd Jan-Carl Adelswärd sedan flera år legat på listan (se 11-100). Är den som utåt sett tagit täten i syskonskaran, som dessutom rymmer Caroline, Axel och Sophie Mörner.

8 (7) Madeleine Persson, inköpschef H&M
Född 1969. Var förra årets mesta framgångssaga på listan, efter att på bara 10 år ha tagit sig från inköpsekonom till direktör i koncernledningen i ett av Sveriges verkliga flaggskepp. Håller sig kvar i toppen trots hård konkurrens som chef för branschens största inköpsbudget och har ett fortsatt tungt ansvar för att hålla klädundrets försäljning intakt åt listans nummer 2. Som hon inte är släkt med.

9 (NYA) Christian Haupt och Conny Gesar, ägare Expekt.com
Födda 1968 och 1967. Snabbväxare i landets mest snabbväxande bransch. Grundade sitt internetbaserade spelbolag 1998 efter att ha pantsatt sina lägenheter för att få loss kapital. I dag har de över en halv miljon kunder och en omsättning på dryga 20 miljarder kronor. Representerar på tio-i-topp-listan ett entreprenörskap långt från it-bubblor, snabba klipp och kortsiktigt riskkapital. Fortfarande äger de 99 procent och har inga tankar på att ta företaget till börsen.

10 (NY) Sofia Schörling-Högberg, blivande ägare Schörlingsfären
Född 1978. Har under året klivit in i styrelsen för Securitas, flaggskeppet i pappa Melker Schörlings imperium. Sitter sedan 2003 i styrelsen för vårdbolaget Attendo och basar indirekt över dess vd Henrik Borelius (se 11-100) liksom över familjens Bong Ljungdahls och Anders Davidsson (se 11-100). Är utbildad grafisk formgivare och civilekonom och arbetar till vardags på Essen International som konsult i varumärkesfrågor, ett kunnande som aldrig är fel när man äger ett småbolagsimperium.

_________________________

Tio-i-topp-listan: Toppen av listan är den enda del som är rankad och den är symboliskt sammansatt.
Vi har valt två representanter för den framtida politiska makten, tre namn som har alla förutsättningar att bli framtidens tyngsta ägare och tre karriärister som på egna meriter tagit sig till tunga platser i börsbolagen. Utöver dessa tillkommer två representanter för det unga entreprenörskapet, och som också står för dess mångfald: en som gjort ett av årets stora klipp genom sin innovation, en som inte ens är i närheten av att vilja sätta sin skapelse på börsen.

Teckenförklaring:
(-) Ett streck inom parentes på tio-i-topp-listan betyder att personen tagit sig in bland de tio främsta, men var med på topp-hundra i fjol.
(NY) Personen gör debut på listan.

________________________

Kriterierna som avgjorde
Affärsvärlden har bedrivit ett gediget researcharbete med att kartlägga morgondagens makthavare på olika poster i svenskt näringsliv. Vi har gått igenom ett stort antal ledningsgrupper i noterade och onoterade bolag, träffat headhunters och diskuterat med branschorganisationer. Vi har även gått ut och erbjudit samtliga större börsföretag samt vår egen läsekrets att själva nominera namn till listan.
Kartläggningen av morgondagens makthavare syftar till att uppmärksamma och lyfta fram unga talanger i svenskt näringsliv. Basen för urvalet utgörs av anställda under 40 år i svenska företag, såväl noterade som onoterade, samt på myndigheter och i de politiska sfärerna. Ett stort antal namn har poängsatts enligt följande kriterier, därefter har de 100 som fått högst totalpoäng valts ut för att presenteras utförligt.
Kriterierna

– Formell makt (mätt i omsättning, ägarandel, kapital att förfoga över eller investera).
– Politisk makt.
– Nätverk.
– Förtroende.
– Styrelse- och/eller förtroendeuppdrag.
– Opinionsmakt.
– Antal anställda.
– Antal kundrelationer.
– Aktivitet.
– Personlig karriärpotential.

Jury: I juryn sitter representanter för Affärsvärldens respektive Shortcuts redaktioner. Juryns beslut kan inte överklagas och inga motiveringar utöver de presentationer som publiceras kommer att ges.

_________________________

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco