Triss i flaggor inför Medhelps notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Medhelp inför noteringen på First North och hittat tre flaggor.
Medhelp IPO
Fot: Anders Wiklund / TT

Den 26 oktober noteras Medhelp på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat tre flaggor, en för lång väntetid, en för tveksamma incitament och en för bristfällig information.

Medhelp
Lista First North
Storleksklass Småbolag
Börsvärde efter noteringen 280 Mkr
Sista teckningsdag 2021-10-11

Vad gäller den första flaggan, för lång väntetid, innebär det extra risker att teckna IPO-er och risken ökar om man måste vänta länge från att aktier tecknas till att de börjar handlas. Av administrativa skäl tar det ofta 1-2 veckor eller mer innan småbolag börjar handlas. Om väntetiden är längre än 10 dagar så hissar Affärsvärlden varningsflagg för de IPO-er som är i den sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Medhelp-aktien börjas handla 15 dagar efter sista anmälningsdag.

När det kommer till den andra flaggan, för tveksamma incitament,  har Medhelp många mellanhavanden med dess huvudägare. Under 2020 lånade huvudägaren ut 6,5 Mkr till bolaget. Lånet ska Medhelp börja betala tillbaka på ett par månader efter noteringen. Därtill har huvudägaren en månad före IPO:n köpt verksamhet från Medhelp för en miljon och fakturerat Medhelp för köp av tjänster för motsvarande runt en tredjedel av Medhelps nettoomsättning.

”Som framgår av prospektet genomförs de löpande transaktionerna med systerbolaget MedHelp Sjukvårdsrådgivning AB på marknadsmässiga villkor enligt ingångna uppdragsavtal. Lånet till huvudägaren är hänförligt till förvärvet av nuvarande plattform, som fram till december 2019 utvecklades inom systerföretaget MedHelp Sjukvårdsrådgivning AB. Avyttringen av dotterbolaget MedInfo ApS genomfördes som en del av omstruktureringen av koncernen inför noteringen på Nasdaq First North Growth Market då detta bolags verksamhet följer en annan affärslogik och således inte utgör en naturlig del av MedHelp Care AB”, kommenterar VD Tobias Ekros.

Den tredje flaggan, för bristfällig information, hissas då det inte framgår av Medhelps prospekt om någon nyckelperson har konkurs i bagaget. Den finansiella informationen i prospektet är också kort, bara två år. Av teckningsåtagandena på 40 Mkr namnges bara fyra de största, vilket gör att man inte vet vilka som står bakom mer än hälften av volymen. Prospektet i fråga är ett så kallat EU-tillväxtprospekt och sådana är begränsade gällande innehållet, men det brukar finnas vägar att ändå kunna delge informationen.

”Vi har FI:s avprickningslistor tillika informationskrav att förhålla oss till vid upprättandet av EU-tillväxtprospektet och har följt de anvisningar som FI givit oss och har begränsade möjligheter att ha med mer information än vad som tillåts enligt avprickningslistorna”, kommenterar VD Tobias Ekros.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SIDAN FÖR MEDHELP PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är måndag den 11 oktober och teckningskursen uppgår till 9,20 kronor.

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
Sound Dimension Inväntar notering Spotlight 2021-09-13 2021-10-06 Läs här
Storskogen Teckningstid pågår Nasdaq Stockholm 2021-10-05 2021-10-06 Läs här
Brain+ Teckningstid pågår First North Denmark 2021-09-30 2021-10-07 Läs här
Truecaller Teckningstid pågår Nasdaq Stockholm 2021-10-07 2021-10-08
Nordisk Bergteknik Teckningstid pågår Nasdaq Stockholm 2021-10-10 2021-10-12
Flat Capital Teckningstid pågår First North 2021-10-13 2021-10-20
Medhelp Teckningstid pågår First North 2021-10-11 2021-10-26

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets