Tullverkets generaldirektör får lämna sitt uppdrag

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson lämnar sin roll efter samråd med regeringen. Behov av ny ledning på grund av Sveriges utmaningar med organiserad brottslighet.
Tullverkets generaldirektör får lämna sitt uppdrag - HELSINGBORGS HAMN CONTAINERS
HELSINGBORG , SVERIGE 20230526 Containerfartyget Elbskipper på väg att lägga till i hamnen i Helsingborg i maj 2023. Hamnen i Helsingborg är den tredje största mottagaren i Europa av försändelser från Ecuador efter nederländska Antwerpen och Rotterdam. Tidigare år har tullen beslagtagit minimala mängder av kokain i Helsingborg, men något svar på hur länge hamnen har varit en stor inkörsport för kokain har inte myndigheten. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Det meddelar regeringen på torsdagen.

”Sverige har allvarliga utmaningar med den organiserade brottsligheten och annan grov kriminalitet, samtidigt som säkerhetsläget har försämrats. Med anledning av den omläggning av politiken som nu sker ser regeringen ett behov av en ny ledning för myndigheten”, heter det i pressmeddelandet.

I stället ska Svensson få ansvar för en utredning om kommuners möjligheter för att göra bakgrundskontroller inför och under en anställning i kommunerna, en utredning som ska bedrivas i ett snabbspår.

”En av regeringens viktigaste uppgifter är kampen mot den organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten. Tullverket har en central roll i det arbetet och myndigheten får nya verktyg och muskler att bekämpa brottsligheten”, säger finansminister Elisabet Svantesson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.