Tungt att lyfta Nefab

Omvärderingen av Nefab är ett tecken på att förväntningarna harvarit orealistiska.

Räkenskapsåret 1998 utvecklades till ett besvikelsens år föremballagetillverkaren Nefab. Efter introduktionen 1996 påOTC-listan blev aktien en kursraket. Men sedan ledningen i fjolsuccessivt tvingades skriva ned förväntningarna har luften gåttur Nefabaktien. I fjol föll kursen med nära 40 procent, ennedgång som fortsatt i år. Trots detta ligger nuvarandekursnivå, cirka 65 kronor, väl över introduktionspriset (41kronor).

Missbedömningar

Nefab har skaffat sig en intressant nisch som tillverkare avemballage i skivmaterial (framför allt plywood) och stålband,men aktiemarknadens förväntningar har varit alldelesorealistiska. Omvärderingen visar att fallhöjden verkligen varhög när förväntningarna inte kunnat infrias. Börsens förtroendeför bolaget har undergrävts av att ledningen missbedömtutvecklingen och tvingats skriva ned sina prognoser.I början av 1998 förutskickade VD Lars-Åke Rydh ett årsresultati nivå med de 57 miljoner kronor som redovisades för 1997. Efterden senaste nedjusteringen härom veckan räknar ledningen med attvinsten stannar på cirka 20 miljoner kronor, vilket motsvarar envinst per aktie på två kronor efter skatt.

Expansionsprojekt tynger

Det är två omständigheter som förklarar prognosmissarna. För detförsta har Nefab lagt ned mycket kraft och kostnader påexpansionsprojekt i utlandet, främst i Brasilien, Kina ochNordamerika. Dessa beräknas belasta resultatet för 1998 med 27miljoner kronor. Problemet är att ledningen underskattat hurlång tid det tar att få de nya enheterna i full sving.Devalveringen i Brasilien nyligen leder dessutom tillkursförluster, som hittills sagts uppgå till cirka två miljonerkronor, men detta påverkar resultatet först i år.Till detta kommer att utfaktureringen under slutet av 1998 blevmindre än väntat, vilket framför allt hänförts till den svenskamarknaden. Detta var skälet till den senasteprognosnedskrivningen.Bakslagen föranleder inte några omprövningar av strategin,understryker VD Lars-Åke Rydh. Nefab kommer att fortsätta attkoncentrera verksamheten till sin nisch med sikte på demultinationella företagens behov av säkra godstransporter. Detär två branscher som är särskilt utvalda, nämligentelekommunkations- och fordonsindustrin, som svarar för i rundatal 35 respektive 15 procent av omsättningen. Den enskiltstörsta kunden är Ericsson.Det här har inneburit att Nefab har följt med sina kunder ut ivärlden. Vad som i sin moderna form började som en tillverkningav brödlådor för femtio år sedan, är i dag en global verksamhetsom omsätter runt 700 miljoner kronor och har närmare 800antällda. Nefab har tillverkning i nio länder och egna säljbolagi ytterligare ett antal länder. För närvarande finns tvåaffärsområden. Det större (70 procent) gör vikbaraexportförpackningar (ursprungligen utvecklade för Ericssonsbehov), det mindre affärsområdet (30 procent) tillverkarreturförpackningar.

Kina och Brasilien viktiga

Målet är att volymen ska växa med 15 procent per år över enkonjunkturcykel. Kina och Brasilien väntas tillsammans medNordamerika få stor betydelse för koncernen i framtiden. Men detåterstår ännu för ledningen att visa att det går att fålönsamhet på investeringarna där.

Aktien: Neutral

Kursen på Nefabaktien har rasat med över 50 procent från toppeni fjol till cirka 65 kronor. Det gör att värderingen nu liggerpå en mer realistisk nivå än tidigare, men något fynd rör detsig knappast om. Räknat på Affärsvärldens prognos för 1999,cirka 4,4 kronor per aktie, är vinstmutipeln omkring 15. Efterfjolårets prognosmissar finns kanske ett trovärdighetsproblemvis-Ö-vis aktiemarknaden. Det kan dämpa kursutvecklingen.

Bakslag 1998

Nefab, prognosmkr 1995 1996 1997 1998Omsättning 545 561 664 -Rörelseres 54 53 57 -Marginal, % 9,9 9,4 8,6 -Finansnetto -6 -3 0 -Vinst före skatt 48 50 57 20Vinst efter skatt 17 32 37 -Vinst/aktie, kr 3,2 4,6 5,4 2,0Utdelning, kr 1,1 1,2 1,4 -Eget kap/aktie, kr 23 29 34 -Avk eget kap, % 32 25 18 -Soliditet, % 40 55 57 –

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.