Tyska män tjänar dubbelt så mycket som landets kvinnor

Enligt en ny studie når tyska kvinnor bara upp till 49 procent av tyska mäns bruttoinkomst.

Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung (DIW) har undersökt skillnaden mellan inkomster för män och kvinnor i Tyskland.

Men i stället för att enbart jämföra timlön har DIW även tittat på de totala intäkterna, vilket inkluderar kapital- och ränteintäkter samt skatt.

Undersökningen visar att kvinnornas timlön är 22 procent sämre än männens. Sett till de totala intäkterna tjänar kvinnorna 49 procent av männens bruttoinkomster.

Bland de tyska låginkomsttagarna, de som tjänar mindre än 25 000 euro om året, är kvinnorna överrepresenterade medan männen är överrepresenterade bland höginkomsttagarna.

Jämförelsen baseras på data från 2007 och framåt.

Enligt en studie från 2013 – där DIW undersökte andelen kvinnor i styrelsen för de 200 största tyska börsbolagen – var endast 15 procent kvinnor.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här