Välj inte fond, välj stjärnförvaltare

Svårt att välja fond? Rikta in dig på förvaltaren i stället för på fonden. Det är ett sätt att göra det lätt för sig. Sedan i februari arbetar ratingföretaget Citywire även på den svenska marknaden. Fyra svenska förvaltare har AAA-betyg.

Den som köper andelar i en fond anförtror inte sina sparpengar åt maskiner, utan åt människor. Därför kan det vara intressant att djupare försöka bedöma vilka personer som förvaltar fondpengarna. Det finns sedan länge flera olika institut som betygsätter fonder, och sedan en tid har också brittiska Citywire arbetat sig in på den svenska marknaden. Citywire ägs av medieföretaget Reuters och är välkänt i stora delar av världen för sin rating av fondförvaltare.

Det fina med Citywire är att det är öppet och gratis för vem som helst. Adressen är www.citywireselector.com. Där kan man se vilka förvaltare som är rangordnade (ranked) och betygsatta (rated).

Affärsvärlden bad Citywire ta fram alla svenska aktiefondförvaltare med betyget AAA, och vi fick en lista på 15 personer avseende deras prestationer de senaste tre åren. Av de 15 visade sig fyra vara ”riktiga” svenskar. Övriga var utlänningar som förvaltade utländska fonder som marknadsförs i Sverige. En av de fyra svenskarna förvaltar en norsk fond som marknadsförs i Sverige. På Citywires lista finns ytterligare en svensk, Kent Eriksson på SEB, som vid en koll visade sig ha bytt fond och därför måste avföras från listan trots fina prestationer. Nu består alltså listan av 14 förvaltare (se nedan).

Citywire samlar direktinformation om förvaltarna genom att kontakta fonderna direkt, säger Jonathan Miller, som är researchchef.

– Vi följer dem i deras karriär. Ratingen avser alltid deras nuvarande arbete. Byter de fond, gör vi en ny bedömning. Läggs ytterligare fonder till deras ansvarsområde, håller vi reda på det, säger han.

Han betonar att ingen förvaltare betalar Citywire för att göra ratingen. Däremot kan den som vill använda sig av resultatet i sin marknadsföring få betala viss ersättning till Citywire.

Ratingen avser den riskjusterade avkastning som förvaltaren har åstadkommit. Det är ett mått som kan vara svårt för vanliga sparare att hantera, eftersom de oftast hellre ser till avkastningen i absoluta tal.

– Men riskjusterad avkastning är det enda mått man kan använda om man vill vara seriös. Den förvaltare som levererar god riskjusterad avkastning gör det nästan alltid också i absoluta tal, säger Mats Wester på Länsförsäkringar.Han är en av de fondexperter som ofta talar om vikten av att välja rätt förvaltare.

Enligt Mats Wester kan Citywire utgöra ett gott beslutsunderlag för den som ska välja fond, särskilt om det kombineras med exempelvis Morningstar, som betygsätter fonder.

– Jag tycker det är bra att man börjar knyta resultat till person i stället för bara till en ansiktslös fond. Det är ett sätt att paketera förvaltarnas kunskap. Sen måste man ju hålla i minnet att det nästan alltid finns ett team bakom stjärnan, säger Mats Wester.

Alla stjärnor är inte betygsatta. Det beror på att Citywire använder vissa kriterier innan de över huvud taget betygsätter någon. Bland annat måste förvaltarna ha minst 30 månaders historik på en enskild fond. En hoppjerka syns alltså inte, hur duktig han eller hon än är.

Förutom Morningstar har även Standard & Poor’s betygsättning av förvaltare. De som är AAA-ratade hos Citywire är det ofta också hos S&P.

– För oss är den ratingen ännu viktigare, men den är ju inte alls lika tillgänglig för allmänheten. Det är främst institutioner som prenumererar, säger Gunnar Dahlfors, chef för institutionella kunder på Carnegie.

Den sparare som är intresserad kan ändå komma åt S&P:s betyg via en genväg, nämligen PPM. Det är S&P och utvärderingsföretaget Wassum som ligger bakom betygsättningen av PPM:s fondutbud. Totalt är omkring 290 av PPM:s cirka 780 fonder ratade.

Anledningen till att inte alla fonder är betygsatta är helt enkelt att det är få fonder och förvaltare som över huvud taget får något betyg. Exempelvis har Citywire en databas omfattande över 8 200 fondförvaltare i åtta länder. Av dem är det bara 10 procent som anses så bra att de ratas. Lägsta graden är A, näst bäst är AA och AAA är allra bäst. Bara 1 procent av de ratade når högsta betyg.

Ingrid Kindahl

Citywires fyra AAA-svenskar

Filip Weintraub, Skagen Fonder

Förvaltar Skagen Global, en aktiefond som placerar över hela världen. Fonden hade i mitten av november avkastat 110 procent över tre år, att jämföra med 38 procent för jämförelseindexet. Filip Weintraub var när detta skrevs på resande fot och kunde inte själv kommentera sin rating. Men så här säger Michael Metzler, kommunikatör på Skagen Fonder:

– Detta är glädjande, eftersom bedömningen riktar in sig på förvaltaren. För den som vill investera i en fond är det viktigt att få reda på vem förvaltaren är, hur han eller hon väljer sina innehav och hur personen lyckats prestera över lång tid.

Björn Stenbäck, Robur

Förvaltar Swedbank Robur Småbolagsfond. Den placerar i små och medelstora europeiska företag i olika branscher. I mitten av november hade fonden stigit 114 procent på tre år och fondens jämförelseindex med 91 procent.

– Detta är ett jätteroligt erkännande. Det är spännande att någon följer förvaltarnas egna track records, säger Björn Stenbäck, som har förvaltat fonden sedan starten 1998.

Mikael Randel, Carnegie

Förvaltar Carnegie Fund Worldwide. Globalfond som placerar i aktier som är noterade på världens större börser. När detta skrivs har fonden gått upp 83 procent på tre år och jämförelseindex 31 procent.

– Vi är topprankade hos flera ratinginstitut. S&P betyder kanske mer, men Citywire är lättillgängligt för allmänheten, säger Mikael Randel.

Carnegie har en förvaltarstil som bygger på teamarbete, men enligt Gunnar Dalfors, ansvarig för institutionella kunder, är det Mikael Randel som har byggt upp stilen och fostrat sitt team. Mikael Randel är baserad i Danmark.

Stefan Kopperud, Carlson Fonder

Förvaltar Carlson Sweden Micro Cap, som i mitten av november hade stigit med 99 procent på tre år, Carlson Småbolagsfond som stigit 116 procent ( jämförelseindex 87 procent) och Skandia Småbolag Sverige som gått upp 115 procent (jämförelseindex 104 procent).

– När man förvaltar småbolag, alltså mindre analyserade bolag, är det viktigt att ha lång erfarenhet. Annars hinner man inte med att sätta sig in i bolagens viktigaste kunder och marknader, säger Stefan Kopperud.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.