Världens största hedgefond ska datoriseras

Med hjälp av information från de anställda på Bridgewater Associates ska ett antal mjukvaruingenjörer automatisera större delen av hedgefondens verksamhet, skriver Wall Street Journal.
Världens största hedgefond ska datoriseras - ray-dalio-affarsvarlden-700-394_binary_6814693.jpg

De flesta möten på Bridgewater Associates har spelats in, anställda har förväntats kritisera varandra och datan från individuella prestationer har sparats. Nu håller mjukvaruingenjörer på att sammanställa all data och utveckla ett system som ska kunna sköta Ray Dalios hedgefond i framtiden, skriver Wall Street Journal.

– Det är lite som att förvandla Rays hjärna till en dator, säger en av de anställda till WSJ.

Arbetet med att automatisera förvaltningen på hedgefondfirman har Ray Dalio kallat för Book of the Future eller The One Thing. Det har senare fått den formella beteckningen Principles Operating System, förkortat PriOS. Projektet är hemligt och ingen vet när det är tänkt att vara färdigt.

Bridgewater Associates förvaltar 160 miljarder dollar, närmare 1 500 miljarder kronor. Det gör den till världens största hedgefond, sett till förvaltat kapital. Grundaren och ägaren Ray Dalio tjänade personligen 1,4 miljarder dollar 2015, enligt undersökningsbolaget Institutional Investor’s Alpha.

Pressen på de anställda är hård och en av fem slutar inom loppet av ett år.

Tidigare i år återtog Ray Dalio chefspositionen för Bridgewater efter sex år som mentor för bolaget. Några veckor efter sin comeback samlade han toppcheferna och förklarade att bolaget hade blivit däst och ineffektivt. Lösningen, enligt Dalio, var att genomföra en ”renovering” där svaga anställda skulle få sparken, skriver WSJ.

Sedan dess har 150 personer, cirka 10 procent, av de anställda fått lämna hedgefondbolaget och fler neddragningar väntar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.