Vd:n inför noteringen: ”Den största emissionen i sektorn”

Nio frågor till Jakob Lindberg, vd Oncopeptides, miljardbolaget som enligt ett besked under onsdagen ska till börsen den 22 februari.
Vd:n inför noteringen: ”Den största emissionen i sektorn” - aktier-index-700-170125_binary_6820389.jpg

Varför ska ni till börsen?

– Vi bedriver ett omfattande kliniskt program bestående av tre olika studier, två fas  II-studier och en fas III-studie. För att ta dem till klinisk resultat krävs cirka 600 miljoner kronor.

Andra läkemedelsbolag brukar istället sälja sina upptäckter vidare till stora läkemedelsbolag för att  de ska ta de fortsatta utvecklingskostnaderna?

– Vi har kört – och kör – bägge förhandlingsspåren parallellt. Vi fortsätter hela tiden att utveckla verksamheten.

Så bolaget kan köpas av ett riskkapitalbolag i morgon dag?

– Nej, nu har det tåget gått. Nu blir det börsen. Men framöver kan det bli aktuellt. Det är alltid lättare att förhandla om att sälja ett bolag eller en produkt om bolaget är börsnoterat. Då vet den tilltänkte köpare att bolaget finns ”på riktigt” och det finns en marknadsvärdering.

Konkurrenter?

– Det finns framförallt ett preparat på marknaden för myelompatienter i sen fas. Det heter pomalidomid – ett neurosedynderivat,. Marknaden är värd cirka 1,3 miljarder dollar i Europa och USA. 

Hur många insjuknar varje år?

– Cirka 100000 personer årligen i väst men populationen myelompatienter i sen fas är cirka 40 000 nya patienter per år.  Sjukdomen är 100 procent dödlig.  Våra fas II-studier visar på bättre överlevnad, ett genomsnitt på 18 månader i stället för 12 som gäller för pomalidomid. Vi botar alltså inte sjukdomen men förlänger livet med bättre tolerabelitetsprofil – biverkningarna är alltså lindrigare med vårt preparat.

Några svenska sjukhus med i den nya fas III-studien?

– Nej inte den här gången.

Ni säger att ni på börsen blir den största emissionen i bioteknik- branschen sedan 2001:  Men förra året gick exempelvis Alligator  till börsen.

Det är den största emissionen i sektorn. Däremot har exempelvis Alligator större börsvärde än vad vi beräknar att vi får efter erbjudandet

Vilka blir storägarna framöver?

– Idag är det stiftelsen Industrifonden liksom riskkapitalbolaget Health Cap med cirka 90 procent. Resten ägs av management, styrelsen och grundare.

Vem är grundare?

– Uppfinnaren är Joakim Gullbo, som idag är klinikchef på onkologen (cancerkliniken) i Uppsala. Bolaget är ett resultat av hans doktorsavhandling och läkemedelskandidaten Yaglo hette ursprungligen J1, Joakim 1, alltså Gullbos första uppfunna molekyl.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets