Vice riksbankschefen: Problemen på bomarknaden bör angripas på bred front

Det finns risker förknippade med höga bostadspriser och hög skuldsättning bland hushållen. Problemen måste angripas brett, makrotillsyn räcker inte utan det krävs även en översyn av skatter och bostadsbyggande. Det sade första vice riksbankschef Kerstin af Jochnick vid ett seminarium om bostadsmarknaden hos Riksbanken på torsdagen.

“Vi har fortfarande stora obalanser och där vill vi se åtgärder”, sade hon.

Hon sade att makrotillsynsåtgärder från Finansinspektionen inte är tillräckliga för att hantera obalanserna utan man måste också ta tag i de grundläggande problemen på bostadsmarknaden som handlar om skattesystemet och bostadsbyggandet.

“Man bör se över ränteavdragen”, sade hon.

Hon sade också att det behövs en bättre bostadsanalys och att även de som inte vill och kan efterfråga en bostadsrätt ska ha någonstans att bo.

“Då kommer man in på bland annat hyresregleringen”, sade Kerstin af Jochnick.

Hon sade också att man inte behöver “ta till storsläggan”, utan att det går att göra mindre åtgärder som får verka under en längre tid.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här