Xano fördubblar resultatet före skatt

Industribolaget Xano Industri redovisar ökade intäkter och en fördubbling av resultatet före skatt i första kvartalet 2021 jämfört med motsvarande kvartal i fjol.
Xano
Fredriksons är Xanos största dotterbolag och omsätter cirka 500 Mkr årligen. Fredrikssons är ledande inom utveckling och tillverkning av transportörsystem till livsmedelsindustrin.
Nettoomsättningen steg 29,7% till 698 miljoner kronor (538). Den organiska tillväxten var 24%.

Rörelseresultatet blev 103 miljoner kronor (57), med en rörelsemarginal på 14,8% (10,6).

Resultatet före skatt var 104 miljoner kronor (52), en ökning med 100% mot i fjol.

Resultatet efter skatt blev 81 miljoner kronor (40), en ökning med 102,5% mot föregående år. Resultat per aktie hamnade på 2,80 kronor (1,43), vilket innebär en ökning med 95,8% mot föregående år.

”Vi har sett en fortsatt stor spridning av coronavirus runt omkring oss men har internt kunnat hantera situationen väl med förhållandevis få sjukdomsfall inom koncernen som följd. Vi ser dock fram emot att få uppleva de positiva effekterna av pågående vaccinationer i ett större perspektiv. Trots en hittills begränsad påverkan av pandemin finns det orosmoment. Den tidigare nämnda problematiken kring exempelvis installationer och serviceuppdrag runt om i världen är ett. Materialförsörjningen är ett annat. Generellt sett har det senare så här långt inte berört någon av våra affärsenheter i högre utsträckning”, kommenterar vd Lennart Persson i delårsrapporten.

”I närtid ser läget således fortsatt ljust ut för koncernen som helhet. Vårt målinriktade arbete med strategisk försäljning har varit framgångsrikt. Ett medvetet fokus på hållbara affärer i långsiktiga samarbeten med utvalda kunder har givit oss en stabil verksamhetsbas. Vi har lyckats ta affärer inom nya verksamhetsområden och flyttat fram våra positioner på flera geografiska marknader, vilket skapar potential för ytterligare tillväxt. Som exempel har vi under den senaste tiden haft en ökad försäljning utanför Europa och ser nu över möjligheterna att förstärka vår närvaro på bland annat den nordamerikanska marknaden.”

”Vi har inlett samarbeten med aktörer relaterade till produktion av batterier till elektriska fordon och utvärderar förutsättningarna för mer omfattande satsningar avseende automationsuppdrag inom detta område. För att möta tillväxten fortsätter vi att investera i maskinkapacitet, lokaler, innovationer och personal. Efter en tids återhållsamhet med investeringar, i synnerhet under 2020, finns det dessutom ett uppdämt behov av förstärkningar inom olika områden. De nyförvärvade företagen Modellteknik och Lasertech har fått en bra start i koncernen.”

”Förutsättningarna för samordningsfördelar är goda och vi ser redan nu påtagliga möjligheter till nya affärer. Detta gäller framför allt systerföretagen inom Precision Technology men även övriga koncernföretag kan dra nytta av den nya kompetensen. Vi fortsätter att löpande utvärdera potentiella förvärvsobjekt för att identifiera ny teknik och kompletterande verksamhetsområden som kan stärka oss inför framtida utmaningar”, avslutar Lennart Persson.

Xano, Mkr Q1-2021 Q1-2020 Förändring
Nettoomsättning 698 538 29,7%
Rörelseresultat 103 57 80,7%
Rörelsemarginal 14,8% 10,6%
Resultat före skatt 104 52 100,0%
Nettoresultat 81 40 102,5%
Resultat per aktie, kronor 2,80 1,43 95,8%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco