Yellen siktar på räntehöjning i år

Det är fortfarande troligt att Federal Reserve "tar det första steget för att höja styrräntan" någon gång i år. Det sade Janet Yellen, ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve, vid ett tal på fredagen om de ekonomiska utsikterna.

Yellen säger att hon väntar sig att den ekonomiska statistiken förbättras framåt och att den faktiska penningpolitiska kursen avgörs av den inkommande statistiken. Samtidigt säger Yellen att räntehöjningarna troligtvis kommer att bli gradvisa.

Inflationen kommer att röra sig mot målet på 2 procent när ekonomin stärks och tillfälliga faktorer klingar ut, säger Janet Yellen. Men när det gäller arbetsmarknaden säger hon att arbetslösheten inte ger den fulla bilden av hur mycket outnyttjad kapacitet som faktiskt finns kvar.

Lönetillväxten har också varit ”en generell besvikelse”. Det finns dock ett antal ”uppmuntrande tecken” i år som tyder på en ökning i lönetillväxten, säger Yellen.

Effekten från de faktorer som gett motvind till tillväxten, till exempel finanspolitiken, har enligt Yellen försvagats men ännu inte försvunnit. Hon lägger också till en ny faktor: inbromsningen i Kina.

”Initialt var krisen i eurozonen den största motvinden som kom från resten av världen. Nu har tillväxten bromsat in i många andra delar av den globala ekonomin som Kina och andra tillväxtsländer. Svag tillväxt utomlands har, tillsammans med de medföljande implikationerna för växelkursen, försvagat amerikansk export och tynger vår ekonomi”, säger Janet Yellen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.