Yellens svenska Riksbanksläxa

Varför är den svenska inflationssiffran veckans viktigaste ekonomiska data, frågar sig Bloomberg News. Jo, för att den speglar Riksbankens misslyckade räntepolitik. Ett misstag som USA:s centralbankschef Janet Yellen kan dra lärdom av.

I veckan presenterades Sveriges konsumentprisindex (KPI) för september månad. Den uppgick till -0,4 procent (-0,2 procent i augusti) och visar att Riksbanken fortfarande brottas med låg inflation.

Att inflationsmålet på 2 procent inte har nåtts sedan april 2011 är ett misslyckande som Sveriges Riksbank till stor del ansvarar för, skriver Bloomberg.

Den svenska Riksbanken sänkte visserligen reporäntan men inte tillräckligt snabbt, menar nyhetsbyrån. Sedan våren 2011 har inflationen därför dykt, arbetstillfällen försvunnit och skulderna ökat, skriver Bloomberg.

– Läxan är uppenbar för andra centralbanker, säger den före detta vice Riksbankschefen Lars EO Svensson till Bloomberg.

Lars EO Svensson har kanske varit den mest högljudda kritikern mot Riksbankens agerande. Hans ståndpunkt om sänkt reporänta fick däremot inte särskilt stort gehör under hans tid i Riksbankens direktion. I maj 2013 lämnade han Riksbanken.

Det är inte första gången i historien som en monetär åtstramning får mindre roliga konsekvenser. Det senaste exemplet är Japan där centralbanken höjde styrräntan för att sex månader senare sänka den när deflationen slog till. Misstaget medförde att Japan fick dras med deflationsspöket i över två decennier.

Det finns dock en positiv sida med Riksbankens räntepolitik de senaste tre åren, konstaterar Bloomberg som pekar på att andra centralbanker kan dra lärdom av misstagen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.