Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Svenskt oljebolag en potentiell uppköpskandidat

2015-04-08 08:53

I dag meddelade oljebolaget Shell att de köper sektorkollegan BG Group. Nu spår en analytiker fler potentiella uppköp - bland annat av ett svenskt oljebolag.

Nederländska Royal Dutch Shell aviserade på onsdagsmorgonen ett bud på den brittiska olje- och gasproducenten BG Group. Affären uppgår till 47 miljarder pund. Det är den största transaktionen i energisektorn sedan Exxon Mobil köpte XTO Energy för 31 miljarder dollar för fem år sedan.

John Olaisen, chef för oljeanalytikerna på ABG Sundal Collier i Norge, tror att dagens storaffär är den första av många i sektorn.

- Jag drar paralleller till cykeln efter Asienkrisen 1998 och som varade fram till 2003. Då inträffade en fusion- och uppköpsmani bland oljebolagen, säger han till norska Dagens Næringsliv.

Under nämnda period fusionerades Exxon och Mobil, Fina och Elf samt BP och Amoco.

- Jag tror att det lär ske även denna gång. Jag tror att dagens affär är den förste av många, säger John Olaisen till Dagens Næringsliv.

Han säger bland annat att det går rykten om att norska Statoil letar efter bolag att köpa.

- Bland de mindre så tror jag utan tvekan att det är många som önskar att köpa Lundin och Detnor. Frågan är om huvudägarna vill sälja, säger John Olaisen till Dagens Næringsliv.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom