EU:s finansministrar enade om momskrav för banker

EU:s finansministrar enades på fredagen om nya krav på banker och andra betaltjänster att lämna momsuppgifter vid betalningar mellan EU-länder.
EU:s finansministrar enade om momskrav för banker - banker-sebnordea-swedbank-shb-affarsvarlden-700_binary_6855894.png

Svenska och andra europeiska banker är kritiska till momskravet.

Kravet på momsuppgifter syftar till att bekämpa momsbedrägerier inom e-handel. Banker, kreditkortsföretag och andra betaltjänstleverantörer ska åläggas att registrera information om betalningsmottagare vid transaktioner mellan EU-länder.

Via nationella skattemyndigheter ska informationen samlas i en central databas i EU och användas i bedrägeribekämpning.

Reglerna ska träda i kraft i januari 2021.

Europeiska banker och betaltjänstleverantörer har protesterat mot förslaget. De anser att förslaget är alltför kostsamt, samlar in för stora volymer data, skapar betydande risker och skapar osäkerhet om rapporteringskraven.

Dessutom kommer målen inte att uppnås, anser de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco