Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Han gör Securitas smartare

2019-06-24 13:09
Foto: Tobias Ohls

Magnus Ahlqvist har i uppdrag att göra säkerhetsjätten Securitas ledande inom intelligent säkerhet.

Nästa steg för Securitas är vad vd Magnus Ahlqvist kallar för intelligent säkerhet. I korthet handlar det om att erbjuda säkerhetstjänster baserade på analys av företagets enorma datamängder som genereras av kameror, sensorer och väktarnas rapportering. Bolaget inledde i fjol ett digitaliseringsprojekt med målet att upprätta en teknisk plattform inom detta fält, och ett annat parallellt projekt syftar till att omorganisera koncernens it-infrastruktur. Ett 60-tal landsspecifika it-enheter ska samlas i ett fåtal globala it-center. Detta väntas, efter färdigställandet 2022, bidra till minskade it-kostnader om 300 miljoner kronor årligen.

– Vi är ledande inom teknik och lösningar, men intelligent och datadriven säkerhet kommer att bli nästa stora förändring i branschen. Vårt mål är att i förlängningen, baserat på analys av realtidsdata och historisk information, ha förmåga att upptäcka brotten innan de begås.

År 2019 har börjat lovande för Magnus Ahlqvist. Under första kvartalet överträffade bolaget förväntningarna och redovisade intäkter på 26,7 miljarder kronor. Detta innebar en organisk tillväxt på 7 procent, vilket kan ställas mot en tillväxt på 5-6 procent årligen för den globala säkerhetsmarknaden. Rörelsemarginalen förbättrades till 4,8 procent jämfört med 4,7 under samma period i fjol. Marknaden tycks positivt inställd till Securitas. Aktiekursen har avancerat med ungefär 14,6 procent sedan årsskiftet, en uppgång som är i linje med Stockholmsbörsens index. Hur marknaden reagerar i slutet på juli, när Securitas presenterar rapporten för årets andra kvartal, återstår att se. Vad tänker då Magnus Ahlqvist om bolagets framtid?

– Jag tror inte att någon konkurrent har samma kundnärhet, vision och riktning. Vi investerar stort och har kommit längre än andra i vårt arbete med att kombinera människor och teknik. Vi är därför välpositionerade när branschen omvandlas mot mer intelligent och datadriven säkerhet.

Detta är en kortversion av ”Ska upptäcka brott innan de begås”. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Tomas Nilsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom