Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hemberg: ”Många fler robotrådgivare lär lägga ner”

2017-12-14 11:45
Claes Hemberg. Foto: Avanza

Att Tieless har lagt ner är inte överraskande, berättar Avanzas sparekonom Claes Hemberg. Han säger att flera av marknadens nya robotrådgivare kommer att vara borta inom några år.

Robotrådgivaren Tieless, som i mitten på 2016 lanserade en tjänst för automatiserad investeringsrådgivning, har för närvarande stängt ner verksamheten, rapporterade DI Digital på torsdagsmorgonen. Anledningen är att bolaget var underfinansierat och inte hade fått in tillräckligt med investeringar – robottjänsten hade under fem miljoner i förvaltat kapital.

– Man behöver placera 1–2 miljarder kronor för att det ska bli finansiellt intressant. Och även då krävs det en stram budget för att få verksamheten att gå ihop, berättade medgrundaren Roger Hassanov för tidningen. 

En som inte är förvånad över nedläggningen är Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

– Att starta en tjänst för robotrådgivning är en sak. Det svåra är att bygga trovärdighet gentemot kunderna och få tillräckligt med trafik. Vi lär få se många fler lägga ner, säger han till Affärsvärlden.

Robotrådgivningen kommer ursprungligen från USA där uppstickare som Betterment och Wealthfront har nått framgång. De senaste åren har utvecklingen dock tagit rejäl fart i Sverige. En rad mindre robotrådgivningstjänster har lanserats – däribland Lysa, Waizer, Opti och Fundler. Dessutom har Nordnet och Avanza utvecklat egna sparrobotar. Även storbankerna har fått upp ögonen för automatiserad investeringsrådgivning. Nordea har tagit fram robotrådgivaren Nora, som har testkörts under hösten och som väntas bli tillgänglig för kunder nu i december. Claes Hemberg är positiv till framväxten av robotrådgivare, men tror samtidigt att hälften av marknadens nya aktörer är borta inom några år. 

– Många mindre robotaktörer kommer snart att försvinna eller leva i ett slags undantagstillstånd med få kunder. Just nu ser vi de första utlöparna på marknaden, men jag tror inte att de blir vinnarna i slutändan. Storbankernas fördel är att de har finansiella resurser att ha igång en robot även om kunderna uteblir inledningsvis, säger han.

Tieless siktar på omstart under 2018. 

Tomas Nilsson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom