Säkra vinsten i raketen

Bolaget är en strukturell vinnare, men det lär komma bättre köplägen framöver. Gör som insynspersonerna och ta hem vinsten.
Säkra vinsten i raketen - raket-affarsvarlden-700_binary_6948842.jpg

SÄLJ Det råder ingen tvekan om att kylgrossisten Beijer Ref går en ljus framtid till mötes. Bolaget tjänar på flera sätt på klimatomställningen, (prenumeranter kan läsa mer här), och aktien har länge varit en favorit hos Affärsvärlden.

Även om den operativa trenden pekar spikrakt uppåt för Beijer Ref så har aktien haft en desto svängigare resa på börsen under det gångna året. De som köpte aktien på den senaste kurstoppen i augusti, då det framåtblickande p/e-talet var drygt 30, förlorade en dryg tredjedel av sitt investerade kapital under nästföljande tre månader.

Mycket pekar för liknande kursreaktioner framöver. Med 2018 års rekordrapporter i ryggen har jämförelsetalen kommit upp, och även om Beijer Ref fortsätter växa både omsättning och lönsamhet ger den höga värderingen väldigt lite utrymme för snedsteg. Dessutom har flera insiders börjat hämta hem stora vinster i bolaget.

De starka trenderna inom Beijer Refs verksamheter gör att bolaget i regel ska värderas högre än den genomsnittliga förvärvsmaskinen på börsen. Men premien på 40 procent relativt teknikhandelsförvärvare som Addtech och Lagercrantz, är väl tilltagen. Likaså har värderingsgapet mellan Beijer Ref och den amerikanska kylgrossisten Watsco, vars p/e-tal ligger på 24, vidgats alltför brett.

En mer rättvis värdering på drygt 25 gånger vinsten skulle dock locka Affärsvärlden till köp i ett så pass välskött bolag med trenden i ryggen. Sälj och köp tillbaka på nivåer kring 170 kronor.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Säkra vinsten i raketen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco