Unga vuxna ratar storstäderna

Den starka urbaniseringstrenden kan vara på väg att brytas. Det är inte längre storstäderna som lockar mest när landets unga får välja var de helst vill flytta, visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån. 
Ett litet rött hus mitt i ett odlingslandskap i mälardalen.
Ett litet rött hus mitt i ett odlingslandskap i mälardalen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Var tredje svensk, 34%, mellan 18 och 26 år skulle välja en mellanstor stad nästa gång de ska flytta, enligt undersökningen som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Fastighetsbyrån.

https://www.affarsvarlden.se/reportage/flykten-fran-stockholm

Endast 33% uppger att de skulle vilja flytta till någon av storstäderna. Bland de som idag bor utanför storstadsområdena vill endast 16% flytta dit.

Samtidigt uppger 15% av svenskarna mellan 18 och 26 år att de vill bo på landsbygden och 9% att de vill bo i en småstad. Tittar man i den yngsta gruppen, 18–20 år, uppger hela 40% att de vill bo i en mellanstor stad. Vad gäller storstadsborna så vill 31% lämna för en mellanstor stad, en småstad eller landsbygden vid nästa flytt.

”Det kan vara ett trendbrott vi ser. Det finns naturligtvis flera orsaker till att fler nu föredrar mindre orter framför storstäderna men sannolikt är en starkt bidragande orsak bostadsbristen och de höga priserna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi kan även se att pandemin förändrat bostadspreferenserna hos vissa och trenden går mot att fler vill bo större, ha möjlighet att arbeta hemma och ha tillgång till trädgård och natur. Och centrala lägen i city värderas något lägre”, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Samtidigt uppger 23% av 18–26-åringarna att de fått förändrade boendepreferenser under pandemin. Undersökningen visar exempelvis att så många som 29% vill flytta till villa eller radhus nästa gång de flyttar.

”Något förvånande så vill många även i den här yngre åldersgruppen flytta till en villa eller radhus nästa gång. Som förstagångsköpare är naturligtvis den möjligheten svår i de dyrare storstäderna”, säger Johan Engström.