IPO-haussen lever vidare

Forskningsbolaget Curasight blev kraftigt övertecknat i sin notering och har en bra premiärhandel på Spotlight.
PET är en bilddiagnostisk metod där tredimensionella bilder av fördelningen av radioaktiva spårämnen i kroppen används för avancerad diagnostik inom bland annat onkologi. Bilden på en PET-kamera är från Akademiska sjukhuset i Uppsala som ett av de ledande sjukhusen på området. Börsaktuella Curasight utvecklar spårämnen med egenskaper som ska förfina diagnostiken ytterligare.

När det danska forskningsbolaget Curasight (22,50 danska kr) sökte notering på Spotlight Danmark hissade IPO-guiden en varningsflagga. Det var får lång väntetid, 21 dagar, mellan sista teckningsdag och debutdag på börsen. Men i detta fall väntade inte placerarna för länge, ty det som kom var gott.

Kursen är nämligen upp över 50% i den tidiga premiärhandeln. Det ger Curasight ett börsvärde på mer än 500 Mkr. Investerare tecknade units i noteringen. En unit var ett paket med 8 aktier och 7 teckningsoptioner. Optionerna ger rätt att teckna en ny aktie för 17,20 kr om ett år. De är alltså redan ”in the money”. Optionerna är också noterade på Spotlight och byter ägare för runt 6 kr.

Curasight är den andra noteringen av ett bolag som baserar sin teknologi på forskning av den danska professor Andreas Kjaer. Det första var Fluoguide som efter en stor kursuppgång nått ett börsvärde på nästan 900 Mkr.

Båda företagen är inriktade på cancerdiagnotisk och -terapi. Fluoguide på ett ämne som, i rätt ljus, gör vissa cancerceller självlysande. Det kan i sin tur guida kirurger till bättre operationer. Curasight har utvecklat spårämnen som binder till vissa cancerceller vilket ger bättre diagnoser vid PET-undersökning (en slags magnetröntgen). Bolaget hoppas även nyttja teknologin vid terapi, exempelvis mer exakt strålterapi.

Kapitalet som Curasight får in ska gå till Fas II-studier som bekräftar att deras metod är säker och användbar vid diagnostik. Dessutom inleds studier på terapi-produkten. Det riktigt stora kommande steget för bolaget är ett marknadsgodkännande som kanske kan bli verklighet 2022 eller 2023.

https://www.affarsvarlden.se/analys/framgangsrik-notering-i-sikte

Afv var positiva till Curasights notering med en femma i tärningsbetyg. Men det är värt att lyfta fram att den här typen av bolag nu rider på en stark hausse för lovande förhoppningsbolag. Börsvärdena är höga. När Fluoguide för ett par år sedan noterades var det till ett värde kring 50 Mkr, till exempel.

Läs mer om aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.