Humble: Bantar skulderna

Trots att Humble tar ett rejält omtag på sin överansträngda balansräkning med en riktad emission och nya lån vill inte aktien stiga. Kanske är åtgärderna inte nog.
Humble: Bantar skulderna - a80e7b0e69bad819_800x800ar
Pandy är ett av Humble Groups varumärken.
Humble Group
Börskurs: 6,87 kr Antal aktier: 438,1 m efter riktad nyemission 21/6 2023
Börsvärde: 3 010 Mkr Nettoskuld: 2 284 Mkr efter refinansiering
VD: Simon Petrén Ordförande: Dajana Mirborn

Humble Group (6,87 kr) är en förvärvsdriven koncern med 47 olika bolag inom konsumentvaror och ca 7 mdr kr i årsomsättning.

Ledningen med VD Simon Petrén i spetsen har gjort förvärv i en rasande takt för att bygga upp ett bolag med inriktning på nya och snabbväxande kategorier för handeln med fokus på hälsa och hållbarhet. Exempel är socker- och kalori-reducerat godis och snacks samt tandborstar i mer miljövänliga material än plast. Under 2022 köptes 13 bolag och senaste affären gjordes så sent som i mars. Balansräkningen har blivit överansträngd då expansionen finansierats med dyra obligationslån. Nu kommer bolaget alltså med ett omtag på finansieringen.

De namngivna investerarna som deltog i den riktade emissionen var Alta Fox Capital Management, Jofam AB samt Roosgruppen, Neudi, Creades och DNB. De två förstnämnda var inte ägare sedan tidigare.

  • Nya billigare banklån med 7% ränta ersätter gamla obligationer med 10-12%.
  • En riktad emission på 875 Mkr sker vilket späder ut dagens ägare med 30%.
  • Hela emissionen går till att sänka skuldsättningen.

Detta leder till att skuldsättningen minskar från 3,4x till 2,3x Ebitda, enligt Humble. Bolaget beräknar dock denna kvot utan att ta hänsyn till de 791 Mkr i tilläggsköpeskillingar som uppskattas ska betalas kommande år.

Ny skuldsättning (Mkr) Kommentar
A 1650 Nya banklån
283 Fastighetslån mm
791 Uppskattade earn-outs
-440 Kassa per 31/3-23
2284 Nettoskuld (ND)
3,4x ND/Ebitda
2,2x (ND-earnouts)/Ebitda

Tar vi med in tilläggsköpeskillingar i bilden stiger skuldkvoten till 3,4x enligt vår beräkning (se tabell här intill). Att tilläggsköpeskillingarna delvis kan betalas med nyemission av aktier kan lugna långivarna men knappast aktieägarna. Detta är alltså fortfarande en hög skuldsättning vilket kanske är en delförklaring till att aktien inte är särskilt pigg på beskeden (-2% i skrivande stund).

Förvärvspaus

Troligen är lösningen dock det bästa bolaget kan göra i en svår sits. Förutom ett i sammanhanget litet fastighetsinnehav är det oklart hur säljbara tillgångarna är och en ny obligation med längre löptid hade säkerligen blivit dyr.

Möjligen kan man i backspegeln sätta ett frågetecken kring de förvärvsdiskussioner som Humble var inblandade i december. Dessa avslutades utan att ett bud offentliggjordes. Vårt intryck är att bolaget (ledningen) inte eftersträvande en försäljning. Kursen låg vid detta tillfälle på 9-10 kr.

De nya lånevillkoren är inte kända förutom att Humble kan utöka sina lån med 300 Mkr framöver. Detta brukar dock vara förknippat med vissa krav och vi gissar att bolagets förvärvsmöjligheter nu kommer vara klart begränsade. Om det är en bra eller dålig sak får vi i så fall se. Bolagets organiska utveckling blir enklare att följa. Synergier behöver plockas fram ur den spretiga gruppen som täcker hela värdekedjan från produktutveckling, produktion, försäljning och distribution. I bästa fall kan Humble bevisa sig som ett organiskt tillväxtcase och på egen väg ta ned sina höga skuldnivå. I sämsta fall visar det sig att vinstutvecklingen varit väldigt beroende av att maskinen fylls på med förvärvade bolag med bra vinstmomentum.

Värdering efter emissionen

Den nuvarande lönsamheten inom Humble är en smula nedpressad av höga fraktkostnader och inflation. Senaste kvartalet låg marginalen på 8,1%  i termer av justerad Ebita, beräknad enligt Afv:s metod. Detta var innan konsolideringen av en förvärvad grossiströrelse så något under den nivån är rimligt att räkna med. Q1 tenderar å andra sidan att vara årets minst lönsamma kvartal. Tillväxten var 14% organiskt enligt bolagets proforma-siffror.

I tabellen nedan har vi pluggat in antaganden i linje med dessa prestationer. Då ser aktien ut att prissättas till EV/Ebita 9 eller P/E 10 för i år.

Affärsvärldens huvudscenario 2023E 2024E 2025E
Omsättning 7 050 7 614 7 995
 – Tillväxt +47% +8% +5%
Rörelseresultat (ebita) 550 609 640
 – Rörelsemarginal 7,8% 8,0% 8,0%
Resultat efter skatt 307 363 396
Vinst per aktie 0,70 0,83 0,90
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0%
Operativt kapital/omsättning 17% 17% 17%
Nettoskuld/EBITA 3,6 2,8 2,2
P/E 9,8 8,3 7,6
EV/EBITA 9,1 7,7 6,9
EV/Sales 0,7 0,6 0,5
Kommentar: Rörelsevinst (Ebita) anges exklusive förvärvsavskrivningar och jämförelsestörande poster.  I Nettoskulden räknas tilläggsköpeskillingar in.

I grund och botten tycker vi att Humble har en intressant verksamhet och vi har tidigare haft ett (icke framgångsrikt) köpråd på aktien.

Att sänka skuldsättningen var nödvändigt för att lyfta aktien men vi är inte helt säkra på att dagens lösning är tillräcklig. Det tillskott bolaget får på ägarsidan kan ge en bättre balans mellan en visionär ledning och externa ägare, tror vi. Här tänker vi exempelvis på Alfa Fox Capital som deltog i dagens emission. De har tidigare inte varit främmande för att medverka till att sälja bolag som inte fått sitt rätta värde på börsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF