”Resultatet ovanligt olyckligt just nu”

Den svenska marknaden kommer vara betydligt mer påverkad av Fed:s besked på onsdag än vad Löfven kommer att säga om regeringsbildning.

Valresultatet är nu klart och det visar sig bli ännu knepigare än befarat att få ihop en stark regering. Reinfeldts avgång som statsminister är annonserad, och han ämnar dessutom att lämna posten som ledare för Moderaterna nästa år. Nu ligger bollen hos Stefan Löfven och det blir ingen lätt uppgift för honom att få ihop en funktionsduglig regering.
 
Det parlamentariska läget är alltså som följer:

Det faktum att alla alternativ utom en S+M regering ser ut att få det mycket svårt att kunna föra sin politik är potentiellt ovanligt olyckligt just nu. Eftersom Riksbanken mer eller mindre har uttömnt sina möjligheter att ge kraftfull stimulans till ekonomin, och landets ekonomi fortfarade opererar långt under sin kapacitet med lång inflation till följd, så faller ansvaret extra tungt på finanspolitiken för att hjälpa ekonomin på traven.
 
Det Sverige kan komma att behöva är en rejält expansiv finanspolitik framöver för att förhindra att efterfrågan i ekonomin blir för låg. I synnerhet ifall det införs amorteringskrav under nästa år. En sådan politik kan bli svår att få till stånd i ett parlamentariskt läge där en rödgrön minoritetsregering skall kohandla med Allianspartier för att få igenom sina motioner. 
 
En S+M regering är sannolikt även den enda regeringsalternativ som skulle kunna genomföra rejäla strukturreformer (av typen avlägsnande av hyresreglering), eller stora infrastruktursatsningar och en uppgraderad försvarspolitik i skuggan av Rysslands agerande. 
 
Det kan nog ta några dagar innan Löfven är färdig med sitt regeringsbildande, men jag räknar inte med några stora avtryck i marknaden. Den svenska kronan har försvagats lite grann, men det är knappast något som sticker ut. Den svenska marknaden kommer vara betydligt mer påverkad av vad Federal Reserve säger på onsdag kväll än vad Löfven kommer att säga om regeringsbildning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.