Laddar

Saab fast i motköpsavtal i Schweiz

Saabs motköpskontrakt i Schweiz ligger fast, trots att Schweiz nu röstat nej till att köpa Gripenplan av svenska staten.

Även om det är svenska staten som säljer planen är det tillverkaren Saab som ordnar motköpen.

Det var sagt att motköpen, så kallad offset, skulle motsvara ordersumman på runt 20 miljarder kronor. En del av motköpen är så kallad pre-offset, det vill säga avtal som Saab skriver innan bolaget vet om ett land verkligen köper stridsplanen eller ej.

I Schweiz har Saab och dess partners, tänk underleverantörer och Wallenbergsfären, redan skrivit 500 avtal med 125 bolag. De avtalen ligger fast. Hur stor andel av det tänkta totala motköpsbeloppet som avtalen är värda vill Saab däremot inte avslöja.

Om Saab hade vetat att Schweiz inte skulle köpa planen hade bolaget kunnat skriva motköpsavtal med företag i ett annat, mer köpvilligt, land. Det krävs rätt mycket för att få till motköpen. Saab har en hel organisation, runt 50 personer som sysslar med just det – och det hade varit bättre för Saab att ha morötterna kvar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.