Annons från Botnia Exploration

Nu kör vi! Ny guldgruva öppnar 2022

Prospekteringsbolaget Botnia Explorations miljötillstånd har vunnit laga kraft vilket innebär att man nu kan börja förbereda för brytning. Den nya guldgruvan i Västerbotten planeras att öppna under 2022.
Nu kör vi! Ny guldgruva öppnar 2022 - Botnia_Bild1_webb_900x600
Provbrytning vid Fäbodtjärn, Vindselgransele.

Botnia Exploration har lagt ned mycket arbete på prospekteringen men också på ansökan för tillstånd att utvinna det man funnit i prospekteringen.

– Det har varit en resa, säger VD ­Thomas Ljung. I vår bransch är det väl känt att det kan vara svårt att få tillstånd för att utvinna fyndigheter i Sverige. Vi är ett entreprenörsbolag och vi tänker lite annorlunda jämfört med andra större bolag. Vår gruva blir liten och har ett litet markanspråk, det har varit nyckeln. Tillståndsarbetet har för oss gått ganska smidigt.

Thomas Ljung, VD

Höga guldhalter

Det är i Vindelgransele i Lycksele ­kommun i Västerbotten som Botnia Exploration har en guldfyndighet med höga halter. Området ligger inom Sveriges och Europas mineralrikaste område. Bolaget kommer att utvinna guldet under jord, och har tillstånd att bryta sig ned till 260 meters djup. Mycket talar för att det inte tar slut där, men vill man bryta djupare får man ansöka om det.

– Sverige är underprospekterat och industrin har nu ett stort behov av olika mineraler som vi idag importerar, berättar Thomas Ljung. Vi vill gärna bidra till att man kan använda lokalt framtagna metaller.

– Företaget startade som ett rent prospekteringsbolag 2007 och nu tar vi klivet över till att bli ett gruvbolag. Vår gruva blir den första nya gruvan i Sverige på tio år och det är vi väldigt stolta över.

Lönsam småskalig gruvdrift

Vid prospektering är ädelmetaller som guld och silver alltid intressant men det finns även ”gröna” metaller som till exempel kobolt som är väldigt hett nu. Ädelmetaller kräver inte så stora volymer och lämpar sig väl för småskalig brytning. Den guldförande kvartsgången i Vindelgransele har vid provborrningar och analyser visat sig ha höga halter guld – tillräckligt höga halter för att det ska vara intressant att ta upp.

Gruvdrift associeras ofta med enorma dagbrott och stora internationella bolag. Men Botna Exploration tänker annorlunda och vill vara en föregångare för lönsam småskalig gruvbrytning med begränsad miljöpåverkan.

– Vi är ett litet entreprenörsföretag, och kan och ska inte jämföras med LKAB eller Boliden, berättar Thomas Ljung. Vi tänker nytt och vill visa att det går att vara småskalig och ändå lönsam.

Förberedelser för gruvstart pågår nu, med bland annat markanvisning och förhandlingar om anrikning / bearbetning. Man förhandlar med Boliden-Rönnskär och Dragon Mining som har testat den brutna malmen med gott resultat.

En ytterligare förutsättning för en lönsam gruvbrytning är priset på det man utvinner. Efterfrågan på metaller är hög, och guld har en särställning av flera skäl. I skrivande stund ligger guldpriset på cirka 500 000 kr/kg.

Småskalig gruvbrytning med låg miljöpåverkan kan vara lönsam.

Box 1113, Cylindervägen 18, 131 26 Nacka Strand
www.botniaexploration.com

Botnia Exploration Holdings aktie (BOTX) är noterad på Nasdaq First North Growth Market. Certified adviser är Erik Penser Bank.

Denna artikel är en annons från Botnia Exploration,
den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco