Aktiestrateg: Stockholmsbörsen högt värderad – sticker ut som extrem

Uppvärderingen på Stockholmsbörsen sticker ut som extrem i en internationell jämförelse, enligt SEB:s aktiestrateg.
Stockholmsbörsen har gått starkt i år - precis som årets bästa fonder.
Värderingen på Stockholmsbörsen sticker ut, enligt SEB:s aktiestrateg.

Stockholmsbörsen har fått en högre värdering de senaste tre åren, konstaterar SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall i en marknadsuppdatering. Han lägger till att börsens P/E-tal nu är 1,5 gånger högre än för tre år sedan.

”Sverige är inte unikt i att börsen värderats upp, men magnituden på uppgången sticker ut som extrem även i en internationell jämförelse”, säger Lundevall.

Han tror att Stockholmsbörsen kommer att drabbas hårdare än andra börser när penningpolitiken blir mer stram.

Fruktar dyra bolag på Stockholmsbörsen

När han får frågan om vilka sektorer som investerare bör satsa på respektive undvika framhåller SEB-strategen att han tror att rotationen från högt värderade aktier till mer lågt värderade bolag ”är början på en trend”.

”Trenden är att högt värderade aktier faller tillbaka mot historiskt mer normala multiplar och att värderingsskillnaden mellan de dyrare och billigare segmenten av aktiemarknaden krymper något igen efter en exceptionell uppgång i premium på de populära segmenten av marknaden de senaste åren”, säger Lundevall.

Investerare bör undvika aktier med höga P/E-tal i allmänhet och de med ett PEG-tal på över 3 i synnerhet, anser han. Även högt värderade fastighetsbolag och investmentbolag på Stockholmsbörsen ska investerare akta sig för, enligt SEB-ekonomen.

”Serieförvärvsbolag ser också avskräckande dyra ut”, säger han.

SEB:s strategichef Thomas Thygesen uttalar sig om globala aktier och tror att dessa kommer att fortsätta stiga – men mindre än under fjolåret.

SPARARNA TANKADE HEXATRONIC

När Stockholmsbörsen hade några tyngre dagar i inledningen av året passade spararna på att köpa fallande tillväxtbolag som Embracer och Sinch, enligt Nordnets statistik.

”Även Hexatronic köps friskt. Det är ju en riktig fjolårsraket”, sa sparekonomen Frida Bratt i den här artikeln.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.