Råduppföljning: Jackpott för Aspire

Samtliga av omgångens köpråd utvecklades starkt. Spelkoncernen Aspire Global steg 175% och Traton dubblerades. Det var även rätt att teckna danska LED iBond.

ABG Sundal Collier +151% (Neutral)

När krisen bröt ut såg vi risk att börsnoteringsfönstret skulle stängas med fallande intäkter som resultat för den börsnoterade investmentbanken. Men aktiviteten blev i stället högre än någonsin med rekordsiffror och rusande aktiekurs som följd.

DNB +47% (Sälj)

Vi såg risk för kreditförluster i finanskrisnivå i spåren av covid-19 och pressat oljepris. Utfallet blev dock ett annat och hela banksektorn liksom börsen i övrigt har stigit rejält under året.

Traton +94% (Köp)

Värderingen av lastbilskoncernen var väldigt låg för ett år sedan då mycket såg nattsvart ut. Återhämtningen har varit starkare än väntat. Det blev en liten vinst för 2020 och hoppet lever om ett bra 2021. Det blev bra att köpa aktien. Inom parentes kan nämnas att Volvo gått nästan på pricken lika bra, men gett högre utdelning. Traton värderas med rabatt på cirka 15% jämfört med Volvo.

Tikspac -44% (Sälj)

Tikspac är nog mest kända för sitt koncept kring miljöstationer och hundpåsar. För ett år sedan köpte Dejan Shabacker, tidigare dömd för ekobrott, 23% av aktierna i bolaget och blev största ägare. Styrelsen byttes ut och Shabacker blev VD. Med bakgrund mot den osäkerheten utfärdade Affärsvärlden ett säljråd. Spotlight beslutade att Tikspac skulle avnoteras och bolaget verkar numera i en onoterad miljö.

Sectra +11% (Sälj)

Värderingen av medicinteknikbolaget Sectra var hög när vi synade aktien för ett år. Omsättningen minskade med 1,3% under det senaste räkenskapsåret medan rörelseresultatet ökade med 19%. Aktien är upp drygt 10% i absoluta tal inklusive utdelning, men har utvecklats sämre än index.

Clas Ohlson -16% (Neutral)

Åtgärdsprogrammet har gett resultat men för ett år sedan var vi osäkra på om utvecklingen var hållbar över tid. Några rapporter senare fortsätter Clas Ohlson leverera stabila marginaler och vi svängde nyligen om till ett köpråd. Hur mycket den starka hemmafixartrenden gynnat bolaget är dock oklart.

LED iBond +129% (Teckna)

Ett danskt företag inom belysning som blev en av årets bästa börsnoteringar. Afv gillade den fina tillväxten i bolaget och rådet att teckna föll väl ut. Det som blev överraskande bra var de delägda bolagen som satsar på tillämpningar för UV-baserad desinfektion och på vertikal odling. Inom UV har till exempel städjätten ISS tagit in LEDi Bonds lösningar i sin portfölj. Samtidigt är kärnaffären inom Led inte lika övertygande. Med en rullande omsättning kring 8 miljoner är målet om 100 miljoner danska kr i omsättning 2022 avlägset.

Aspire Global +175% (Köp)

Spelkoncern som erbjuder en komplett plattform åt aktörer som vill erbjuda nätspel. För detta tar de en andel i intäkterna. Flera frågetecken fanns kring bolaget vilket speglades i en mycket låg värdering på 5-6 gånger rörelsevinsten. Men ledningen lyckades med en vändning till riktigt imponerande siffror, till exempel en tillväxt på 66% i rörelsevinst senaste kvartalet. Det gav aktien raketbränsle. Numera har Afv ett neutralt råd på Aspire.

Alcadon +121% (Neutral)

Nischdistributören Alcadon säljer lösningar inom nätverk och datakommunikation som exempelvis fiberkabel, switchar och elkabel. Alcadon stärkte rörelsemarginalen till 9,2% (6,4) under 2020. Bolaget har dessutom slagit till med ett förvärv i Danmark och aktien har värderats upp rejält.