Uppföljning: 7 av 7 rätt

En exemplarisk omgång med alla rätt. Omgångens vinnare var Moberg Pharma och Gullberg & Jansson. Även säljrådet i Tesla blev bra. Några av de övriga aktierna som analyserades var Amazon, Enlabs, Electrolux, Trelleborg och Oriflame.

 

# Moberg Pharma +32% (Köp) 

Med tolv publicerade analyser är Moberg Pharma ett av de mer omskrivna bolagen i Börsplus analysarkiv. Denna gång upprepade vi köprådet som sattes i maj 2018 på nivån 30 kronor. Därefter har produktverksamheten sålts med god förtjänst. Nu väntar vi på en stor extrautdelning samt så klart fler nyheter om MOB-015.

# Electrolux +13 (Köp) 

Vitvarujätten har hållit i marginalerna hyfsat (åtminstone exklusive engångsposter). Detta trots högre råmaterialkostnader och handelstariffer. Kanske är det också förslaget att knoppa av affärsområdet Professionella Produkter som håller aktien under vingarna?

# Husqvarna +5% (Köp) 

Den som följde vårt köpråd i maskin- och verktygstillverkaren kom ut till några kronor högre kurs och med en aktieutdelning längs vägen. Köprådet var alltså rätt. Men vi fegade ut lite för tidigt när vi tog ned köprådet i februari. Det hade varit ”mer rätt” att ligga kvar i aktien ytterligare lite till.

# Gullberg & Jansson +65% (Köp) 

En mycket liten distributör av poolprodukter och pooltillbehör. Vår lite naiva tes var att bolaget kunde gynnas i förra årets rekordvarma sommarhetta. Men där fick vi fel. I stället lyfte aktien nu i våras efter två hyggliga rapporter. Vi betraktar rådet nätt och jämnt som ”rätt”.

# Index Pharmaceuticals +15% (Köp) 

Utvecklar läkemedel med inriktning mot immunologiska sjukdomar och faller under kategorin ”förhoppningsbolag”. För ett år sedan gillade vi oddsen och satte köp på aktien. Sedan dess har den gått bra – men kanske inte tillräckligt bra för att kompensera för den höga risken i små forskningsbolag.

# Tesla -36% (Sälj) 

Rubriken på analysen var: ”Nu vill jättebebisen ha 500 miljarder” och det speglade också vår omedelbara skepsis till Elon Musks ”Teslabud” på 420 dollar. Nästan säkert fejk och mer ett tecken på problem än potential. Vi höll givetvis fast vid säljrådet. Konkurrensen inom elbilar kommer öka enormt och Tesla har inget tydligt tekniskt försprång. Elon Musks karisma (eller vad man ska kalla det) räcker inte för att försvara en enorm värdering, hög förlusttakt och svaga finanser.

# Colabitoil -5% (Sälj) 

Börsplus förstår inte hur denna aktien kan ha klarat sig så pass bra. Vi ifrågasätter själva grundpremissen för affärsidén och ser flera andra oroande tecken i och kring bolaget. Vi trodde aktien skulle falla mer än den gjort men formellt sett gick säljrådet ändå hem.

# Amazon -4% (Neutral) 

Efter ett mycket lyckat köpråd växlade vi ner till neutral på kursnivån 1890 USD. Nu står aktien strax under 1800 USD.

# Oriflame -13% (Neutral) 

Börsplus har skrivit om Oriflame fyra gånger – varje gång med ett neutralt råd. Aktien har över tid inte heller givit någon vidare avkastning, med hög volatilitet. Nu är sminkbolaget utköpt så frågan är ur världen tills vidare.

# Trelleborg -24% (Neutral) 

Analysen var en uppdatering av läget eftersom vi inte haft någon aktuell analys på Trelleborg. Rådet blev neutral och vi vände till köp 2019 efter en nedgång på -24%.

# Securitas -11% (Neutral)

Inte så mycket att säga. Börsplus var skeptiska till värderingen men stannade vid ett neutralt råd. Vi vände till köp i våras när aktien fallit ner -11%.

# Bredband2 -26% (Neutral) 

Bredbandsoperatören har pressats rejält under året. I maj slog vi om till ett köpråd på aktien.

# Gunnebo -11% (Neutral) 

En turn-around som så ofta tidigare verkar ta längre tid att vända än väntat. I vintras hade vi under en kort period ett köpråd på aktien. Men vd-byte, sparprogram och nyemission fick oss att slopa det.

# Enlabs +20% (Neutral) 

Den baltiska speloperatören och affiliatebolaget har varit en av de bättre aktierna i en i övrigt pressad spelsektor.

# Devport -17% (Neutral) 

Fordonskonsulten har kunnat visa upp en finfin historik av tillväxt och lönsamhet. Det gjorde att vi såg potentiell uppsida i aktien för ett år sedan. Utgångsvärderingen var dock så hög att vi inte gav ett köpråd utan landade i ett neutralt råd. Nedsidan var helt enkelt för stor för den händelse tillväxtmaskinen skulle börja hacka. Och det är precis vad som hänt. Aktien är ned -17%.

# Invent Medic -34% (Neutral) 

Medicinteknikbolaget hade för ett år sedan en bra kursresa bakom sig. Vi tyckte förväntningarna verkade lite väl höga samtidigt som ”sanningens minut” för förhoppningsbolag ofta blir ”besvikelsens minut”. Vi borde dock agerat mer på den känslan och satt sälj istället för neutral.

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1300 analyser.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här