I Love Lund: Men inte till premie

Investeringsbolaget I Love Lund vill ge tillbaka den ekonomiska makten till lokalsamhället. Men frågan är om lokalsamhället vill ha mer onoterade tech-bolag efter höstens värderingsslakt.
I Love Lund: Men inte till premie - 1200px-Lunds_universitets_huvudbyggnad_(juli_2008)
Investeringsbolaget I Love Lund investerar i bolag med anknytning till Lund. Bilden föreställer Lunds universitets huvudbyggnad.
I Love Lund
Börskurs: 240,00 kr Antal aktier: 0,4 m
Börsvärde: 95 Mkr Substansvärde: 86,4 Mkr
VD: Björn Englund Ordförande: Anders Dahlin

I Love Lund (240 kr) är ett investeringsbolag som direktnoterades på Spotlight 23 september. Som namnet skvallrar om är bolaget Lundabaserat och investerar endast i bolag med anknytning till Lund. Portföljen består av ett femtiotal bolag. Merparten är onoterade, i ett tidigt utvecklingsskede.

Bolagets ambition har sedan start varit att demokratisera och utöka möjligheterna till ägande i Lunds många startup-bolag. “Ge tillbaka den ekonomiska makten till lokalsamhället”, är bolagets slogan. Nästa steg i denna denna ägarspridning blev alltså en notering på Spotlight.

GRUNDARE MED RISKVANA

I Love Lund (ILL) grundades av Björn Englund (VD) 2017. Englund har en lång erfarenhet av finansbranschen. Efter avklarade ekonomistudier (givetvis vid Lunds universitet) i början av 90-talet så har han arbetat både nationellt och internationellt i fondförvaltarroller på bland annat Nordea. 2003 startade han det egna Godvig Capital Management, med tre högriskfonder som mest förvaltade totalt 500 Mkr. Mest omtalad blev Irak-fonden, den enda i Sverige.

Englund är fortfarande den mest röststarka ägaren i ILL, men efter ett antal emissioner under åren (i snitt en på hösten respektive våren) har han halkat ned till en åttonde plats i ägarlistan. Idag äger han aktier till ett värde av 2,8 Mkr, motsvarande 3,1% av företaget.

Tio största ägare i I Love Lund Värde (Mkr) Kapital Röster
Polynom Investment AB (Publ) 6,7 7,4% 5,6%
Ebba Fischer 4,9 5,4% 4,1%
Per Åke Oldentoft 4,9 5,4% 4,1%
Per-Olof Hammarlund 4,3 4,7% 3,6%
Lars Bruzelius 4,0 4,3% 3,3%
Anders Dahlin 3,5 3,9% 2,9%
Magnus Brommesson 3,4 3,7% 2,9%
Björn Englund 2,8 3,1% 23,5%
Nordnet Pensionsförsäkring 2,8 3,0% 2,3%
Kent Olsson 2,3 2,5% 1,9%
Tre största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Kapital Röster
Joakim Falkäng 1,1 1,2% 0,9%
Lena Brandt Persson 1,0 1,1% 0,9%
Pernilla Eriksson 0,1 0,02% 0,02%
Källa: Holdings

Det Malmö-baserade investeringsbolaget Polynom Investment är sedan slutet av 2021 största ägare i bolaget. Polynom investerar både i onoterat och noterat, och har varit med och satt flera bolag på börsen det senaste året. Några färska exempel är My Beat, Vultus och PureFun.

I övrigt består ägarlistan framförallt av privata investerare som varit med i emissioner under årens lopp. Insynsägandet är inte särskilt stort, runt 9,3%. Styrelseordföranden Anders Dahlin kom in i bolaget 2018 och äger aktier till ett värde av 3,5 Mkr motsvarande 3,1% av bolaget. Han var tidigare VD och delägare i Internatural/Kung Markatta som senare såldes till Midsona. Idag är han även delägare i SET Padel Sweden, Bevakningsgruppen samt danska Lovemade Organic Babyfood.

TECH-TUNG PORTFÖLJ

ILL fokuserar som sagt på bolag i uppstartsfas, med en dragning åt teknik- respektive forskningsbolag. Det är en stor variation på bolagens verksamheter, alltifrån digital sophantering till ryggsäckar för löpning. ILL:s största onoterade innehav är Parlametric som sysslar med AI-baserade analysverktyg. 2021 omsatte bolaget 3,8 Mkr och värderas till 55 Mkr i den senaste kapitalrundan.

Ett annat stort innehav är Finshark som har tagit fram dataprodukter och betalningslösningar utan mellanhänder. 2020 omsatte bolaget 5,5 Mkr och värderades till 198 Mkr i den senaste emissionen.

ILL ser sig själva som en evergreen, alltså en ägare utan exitstrategi. För några bolag ligger dock tydliga uppköpserbjudanden på bordet i olika former, menar ILL. Under bolagets dryga fem år har bara ett innehav likviderats frivilligt och ett satts i konkurs. Några innehav har gått till börsen. Det Affärsvärlden känner till är Nattaro Labs. Aktien noterades i slutet av 2021 och haft en extremt dålig kursutveckling med en nedgång på -85% i år.

För att väga upp den relativt unga och spretiga småbolagsportföljen har bolaget även ambition om att ha visst ägande i större, noterade pjäser. Idag är det framförallt Alfa Laval och Camurus som sticker ut som större noterade innehav i portföljen.

ILL har dessutom en kassa på 13,1 Mkr, drygt 15% av den totala portföljen. En del av pengarna ska gå till nya investeringar. Bolaget uppger sig ha ett mindre antal pågående investeringsmöjligheter under utvärdering och beräknas nettoinvestera upp till 1 Mkr det närmaste kvartalet.

Det löpande kassaflödet ligger runt -2,7 Mkr i årstakt. Styrelsen bedömer att rörelsekapitalet är tillräckligt för att verksamheten ska kunna bedrivas under de kommande tolv månaderna. Bolaget har historiskt genomfört ungefär två emissioner per år med primärt syfte att ta in nytt kapital för investeringar i portföljbolag och utöka aktieägarkretsen. Framåt förväntas takten för våra offensiva emissioner bli något mindre frekvent, men med bibehållna eller stigande emissionsvolymer.

OSÄKRA VÄRDERINGAR

Som alltid är det svårt att värdera onoterade innehav, och höstens baksmälla i den onoterade tech-sektorn gör det inte lättare. ILL använder anskaffningsvärde med eventuella nedjusteringar som bokfört värde både för sina onoterade och noterade innehav. De bedömda substansvärdena i tabellen över onoterade aktieinnehav tar sin utgångspunkt från senaste kända emissionskurs typiskt inom de senaste tolv månaderna. Under denna tid har det som bekant hänt saker i sektorn. Om bolagen ska ta in nya pengar i närtid är det sannolikt att det sker till lägre värderingar.

Baserat på bolagets värdering av de onoterade innehaven samt dagens (29/9) aktiekurser uppgår ILL:s substansvärde till 227 kr per aktie. Aktiekursen på 250 kr indikerar en substanspremie på drygt 10%, vilket är generöst med tanke på det deppiga marknadsläget och riskerna i små startup-bolag. Stockholmsbörsens investeringsbolag handlas i snitt till rabatt, se nedan.

SLUTSATS

I Love Lund har en fin ambition om att ge fler möjligheter att komma in i ett mycket tidigt stadium i annars svåråtkomliga onoterade bolag. Men efter höstens köldknäpp bland de onoterade tech-bolagen finns det en överhängande risk att intresset för denna typ av investeringar avtar och/eller att portföljen måste värderas ned. Att bolaget handlas till premie i detta läge är helt fel. Vi utfärdar ett säljråd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF