Polygiene: Luktar det köpläge?

Polygiene utvecklar och säljer kemiska lösningar för att bland annat lindra dålig lukt i kläder. Förra året var starkt med 38% försäljningstillväxt efter ett par svaga år och nyligen ingick bolaget sitt största partnerskap någonsin.
Polygiene: Luktar det köpläge? - Ploygiene juni 2025
Polygiene grundades 2006 som en spinoff från kemiföretaget Perstorp. Huvudkontoret finns i Malmö och bolaget har drygt 40 anställda. Foto: Pressbild
Polygiene
Börskurs: 12,7 kr Antal aktier: 36,5 m
Börsvärde: 464 Mkr Nettokassa: 60 Mkr
VD: Ulrika Björk Ordförande: Jonas Wollin

Polygiene (12,7 kr) utvecklar och säljer lösningar som skyddar mot lukt och bakterier. Ursprungsverksamheten riktar sig mot textilier (främst kläder), där bolagets kemiska lösningar tillsätts till plagg för att förhindra dålig lukt. Det gör att plaggen håller sig fräscha längre och inte behöver tvättas lika ofta.

Bolaget arbetar med en så kallad Co-Brand modell, likt Gore-tex och Mips, där kunder som Adidas och The North Face applicerar lösningarna i sina produkter.

I slutet av 2020 förvärvades brittiska Addmaster. Det breddade bolagets erbjudande mot hårda ytor och material, där lösningar som hämmar tillväxt av bakterier och andra patogener säljs.

Största ägare med knappt 30% är Peter Gyllenhammar. VD sedan 2018 är Ulrika Björk som äger aktier för 4,3 Mkr.

Affärsvärldens huvudscenario 2024 2025E 2026E 2027E
Omsättning 157 176 218 253
 – Tillväxt 38,2% 12,0% 24,0% 16,0%
Rörelseresultat 13 18 31 43
 – Rörelsemarginal 8,4% 10,0% 14,0% 17,0%
Resultat efter skatt 5 14 24 33
Vinst per aktie 0,13 0,37 0,65 0,91
Utdelning per aktie 0,05 0,10 0,20 0,30
Direktavkastning 0,4% 0,8% 1,6% 2,4%
Avkastning på eget kapital 2% 4% 7% 10%
Kapitalbindning 35% 35% 35% 35%
Nettoskuld/Ebit -5,0x -2,9x -1,9x -1,6x
P/E 95,8x 34,3x 19,5x 14,0x
EV/Ebit 30,7x 23,0x 13,2x 9,4x
EV/Sales 2,6x 2,3x 1,9x 1,6x
Bolag År Omsättning Marginal (Ebitda) Pris (EV/S)
Addmaster 2020 73 Mkr 38% 5,2x
SeriTouch 2022 17 Mkr  – 2,5x
Totalt/Snitt 90 Mkr 3,8x

Senaste fem åren har omsättningen växt med knappt 28% i snitt per år, till stor del drivet av förvärv. Under samma period har rörelsemarginalen varit knappt 5% i snitt, men 22,5% som högst (2021) och -15,5% som lägst (2023).

Under pandemin var efterfrågan stark för Polygiene. Dessutom bidrog osäkerheter i leveranskedjan till lageruppbyggnad hos bolagets distributörer. I kombination med en svagare marknad föll omsättningen 35% 2023. Förra året normaliserades åter lagernivåerna, vilket bidrog till en stark återhämtning (+38%).

Breddat produktutbud

Två affärsområden

  • Polygiene (52% av omsättningen 2024) – är bolagets ursprungliga verksamhet. Bolagets lösningar minskar behovet att frekvent tvätta kläder genom att motverka lukt, bakterietillväxt och slitage. Bolaget har även under 2025 lanserat StayCool, vilket är en avkylningsteknik för textilier. Det är dock en försumbar del av omsättningen idag. Försäljningen sker i huvudsak via distributörer där Polygiene i regel får betalt per plagg eller antal meter material som behandlas.
  • Addmaster (48%) – tillkom via förvärvet 2020 och utvecklar antimikrobiella teknologier för hårda ytor och material, vilket skyddar från olika patogener och bidrar till längre hållbarhet för produkter och en mer hygienisk miljö. Deras flaggskeppsprodukt heter Biomaster, och kan integreras i material som polymerer, plast, textilier, papper och färg. Kundbasen är bred med aktörer inom industri, 30% av försäljningen sker via distributörer och 70% direkt till slutkund av bolagets egna säljkår. 

Efter förvärvet av Addmaster delas bolaget in i två affärsområden, gamla Polygiene och Addmaster. Försäljningsmässigt har utvecklingen för områdena varit liknande senaste åren, där den kraftiga försäljningsnedgången 2023 resulterade i en goodwillnedskrivning på 295 Mkr för Addmaster.

Efter förvärvet blev bolaget integrerat med Polygienes varumärke kring kommunikation och marknadsföring. Senaste året har dock Addmaster åter separerats till en egen varumärkesplattform, vilket har bidragit positivt enligt ledningen.

Området har stor försäljning mot industri, där en svag byggsektor varit en dämpande faktor. Det är istället bolagets försäljning till distributörer som drivit utvecklingen senaste året.

Historiskt har Sport & Outdoor (främst träningskläder) varit det klart viktigaste segmentet för bolaget. Det är fortfarande koncernens största segment (30%), men andelen har minskat över tid. Främst via förvärvet av Addmaster.

Men även inom affärsområdet Polygiene har bolaget länge arbetat med att öka försäljningen mot andra områden, i synnerhet mot vanliga kläder som skjortor och kostymer samt hemprodukter som handdukar och kuddar. Här har dock bolaget haft svårt att tydligt få försäljningen att öka över tid.

I maj tecknade Polygiene ett partnerskap med en ledande sjukvårdsaktör i Nordamerika, där Polygiens lösningar ska appliceras i deras arbetskläder. Kontraktet är värt 30 Mkr per år och startar under Q4 2025. Det är bolagets största partnerskap någonsin och gör hälsovårdsektorn till en av de viktigaste framöver. Att bolaget nu sluter ett större partnerskap utanför Sport & Outdoor är tydligt positivt.

Finns konkurrens

Det finns fortsatt en stor marknad att ta för bolaget. Den totala slutmarknaden för affärsområdet Polygiene är uppskattningsvis värd 6 miljarder dollar och ungefär det samma för Addmaster. Över tid ska marknaderna främst drivas av ökat fokus på hållbarhet och bättre kvalitet på produkter.

Dock utgör Polygienes lösningar uppskattningsvis cirka 5-10% av totalkostnaden av en produkt, vilket gör bolagets faktiska marknad betydligt mindre än ovanstående summor.

En handfull konkurrenter

Inom affärsområdet Polygiene finns fyra större konkurrenter, amerikanska Microban och Sceissent samt schweiziska Sanitized och HeiQ.

För Addmaster finns i huvudsak två tydliga konkurrenter. Microban är aktiva även här samt brittiska Biocate.  

Det finns en handfull tydliga konkurrenter. En av dem är HeiQ som tog över Patagonia, vilket var en viktig kund, från Polygiene 2022. HeiQ har även andra affärsområden, men har senaste åren haft finansiella problem. Bolaget avlistades från Londonbörsen förra året och varit tvungna att ta in nytt kapital. Det bör vara positivt för Polygiene.

Polygienes produkter är alltså inte unika och skyddas inte heller av några patent. Snarare ligger konkurrensfördelarna i långa kundrelationer och hur lösningar appliceras. Det är svårt att få en tydlig bild över bolagets teknik relativt konkurrenterna.

Den nya amerikanska kunden togs över från en aktör med konkurrerande lösningar, vilket är positivt. Samtidigt har Polygiene själva tappat större kunder som Patagonia historiskt.

Mer försäljning per kund

Polygiene har totalt över 500 olika kunder och sett till förra årets siffror uppgår snittförsäljningen enbart till cirka 0,3 Mkr per kund och år. Koncentrationen är dock stor till bolagets 20 största kunder, där troligen Adidas är den viktigaste i dagsläget.

Flertalet kända varumärken

Inom affärsområdet Polygiene återfinns kunder som Adidas,  The North Face, Tommy Hilfiger, O’Neill, Dr.Scholl’s och Royal Enfield. 

Några av Addmasters kunder är Marks & Spencer, Dyson, AkzoNobel, NIO, Hitachi och Caterpillar.

En central del framöver, utöver större nya kunder likt den nyligen kommunicerade partnerskapet, är att lyckas sälja mer till befintliga kunder. Det är betydligt mer kostnadseffektivt och potentialen bör finnas med kundbasen bestående av globala jättevarumärken.

Debatt kring kemikalier

Något som präglat Polygiene är silverinnehållet i de kemikalier (biocider) som bolagets lösningar baseras på. Att behandla kläder och annat material med kemikalier är kontroversiellt och störst kritik har kommit från branschorganisationen Svenskt Vatten.

EU kommissionen håller för tillfället på att utreda aktiva ämnen i biocider på marknaden. Rent konkret kan det innebära att silvertillsatser förbjuds i olika produkter. Nyligen förlängdes dock tidsfristen för utredningen från 2024 till 2030.

I Sverige har debatten haft negativ effekt på Polygiene bekräftar VD Björk, men betydligt mindre på övriga marknader. Att stora globala varumärken fortsätter arbeta med bolagets produkter och att Polygiene även tecknar nya avtal stödjer det.

VD Björk bekräftar även att bolaget redan idag har lösningar som inte innehåller silver. Vid ett eventuellt negativt framtida utfall i utredningen skulle dessa lösningar kunna ersätta silvret. Vi ser det dock som en risk för bolaget då Polygiene ännu inte tydligt har visat sin konkurrenskraft med andra lösningar.

Kursras på över 40% 2022

I april 2022 publicerades artiklar i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, där Svenskt Vatten riktade stark kritik mot just silverinnehållet i Polygienes produkter och dess påverkan på miljön. Polygiene-aktien rasade över 40% på nyheterna.

Polygiene gick sedan ut och bemötte kritiken i ett pressmeddelande. VD Björk bemötte Svenskt Vattens kritik hårt. Bland annat genom “Tyvärr har vi återigen fått bevittna hur en lobbyorganisation som Svenskt Vatten AB fått igenom sina osakliga uppgifter om silverbehandlade kläder i media. Det finns inget som talar för att EU ens skulle vilja förbjuda silverklorider mot odörer i textilier i dagsläget”.

Dessutom framhäver Björk de positiva effekterna från bolagets produkter, som bidrar till färre antal tvättar och miljöpåverkan.

Vart ska marginalen?

Likt bolagets försäljning har rörelsemarginal varit väldigt volatil senaste åren.

Polygiene (Mkr) Q1 2025 Q1 2024
Omsättning 41,5 35,1
 -Tillväxt 18,2% 25,2%
 -varav Polygiene 41,5% 69,1%
 -varav Addmaster -1,0% 2,7%
Bruttoresultat 27,9 24,1
 -Bruttomarginal 67,2% 68,7%
Rörelsekostnader -26,3 -20,8
Rörelseresultat 1,6 3,3
 -Rörelsemarginal 3,9% 9,4%
Fritt kassaflöde -4,1 2,5

I slutet av 2021 presenterade bolaget finansiella mål för 2026:

  • 1 miljard i omsättning
  • Ebit-marginal >30%

Dessa slopades sedan i december 2023. Målen var förvisso ett barn av sin tid, men i efterhand helt orealistiska. Det tär lite på förtroendet tycker vi.

I grunden är dock affärsmodellen skalbar. All tillverkning är outsourcad och bruttomarginalen har över tid varit 65-70%. Under 2024 minskade även bolagets rörelsekostnader med 3%. I kombination med stark tillväxt steg rörelsemarginalen till 8,4% (-15,5%).

I Q1 föll dock rörelsemarginalen trots bra tillväxt. Det förklaras främst genom valutaeffekter  (-1,3 Mkr), engångskostnader av administrativ karaktär (-1,7 Mkr), samt andra timingeffekter. VD Björk uppger att de fasta rörelsekostnaderna i år väntas bli relativt i linje med 2024.

För hela koncernen går drygt 60% av försäljningen via distributörer. Ersättningen till dessa lär fortsätta att skala med försäljningen. Men vi tror övriga kostnader inte behöver öka i samma takt som försäljningen kommande år. Då blir rörelsemarginalens utveckling främst avhängd på tillväxten.

Kommande år

På just tillväxtfronten räknar vi med 12% försäljningsökning i år. Q1 visade starka siffror, men under året blir jämförelsetalen betydligt tuffare. Från Q4 kommer det stora partnerskapet att synas i siffrorna, vilket kommer driva tillväxten kommande år. Vi skissar på 22% respektive 18% under 2026 och 2027.

Givet det bör också rörelsemarginalen fortsätta uppåt. Vi skissar på 10% i år och 17% i slutet av prognosperioden. Det motsvarar en resultatkonvertering runt 30-40%.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2026E EV/Ebit 2026E EV/Sales 2026E Ebit-marginal 2026E % Årlig tillväxt 2026E-2027E %
Polygiene (Afv) 41% 19,5 13,2 1,9 14,0% 10,0%
I-tech 118% 14,5 11,4 3,9 34,5% 19,4%
Organoclick -41% neg* neg* 1,8 4,5% 14,2%
Mips 7% 43,1 32,9 14,8 44,9% 33,4%
Genomsnitt 31% 26,1 19,5 5,6 24,5% 19,3%
Källa: Affärsvärlden / Factset *Organoclicks låga rörelsemarginal under perioden gör jämförelsen missvisande.

Alternativa scenarion

Skulle tillväxten bli starkare finns möjlighet för Polygiene tar sig tillbaka mot historiska lönsamhetsnivåer strax över 20%. I ett sådant scenario går det att se en dubblering av aktien (optimistiskt scenario).

Förlorad konkurrenskraft med större kundtapp som följd är dock en tydlig risk. Med fallande omsättning kommer marginalen troligen tappa relativt kraftigt. Det försöker vi spegla i ett pessimistiskt scenario och då är nedsidan stor (-53%).

Givet det värderas aktien till drygt 13x EV/Ebit och 1,9x EV/S på 2026E. Affärsmodellen och de, vad det verkar, fortsatt stora tillväxtmöjligheterna stödjer en relativt hög värdering. Till skillnad mot exempelvis Mips finns däremot inga tydliga konkurrensfördelar som patent samtidigt konkurrensen är relativt tuff. Använder vi en multipel på 12x EV/Ebit, motsvarande P/E 18x, blir uppsidan knappt 30% på några års sikt.

Slutsats

Balansräkningen är i bra skick med en nettokassa på 60 Mkr och i maj delade Polygiene för första gången ut pengar (5 Mkr). Möjligen genomförs något förvärv kommande år, men fokus här och nu verkar främst vara på organisk tillväxt.

Så agerar insiders

Senaste året har insiders nettoköpt aktier för knappt 0,2 Mkr.

Störst del står VD Ulrika Björk för som senaste i slutet av maj nettoköpte aktier för 30 Tkr till kurser runt 12,8 kr.

Det nya partnerskapet som kommunicerades i maj är klart positivt. Dels då bolaget lyckas knyta till sig en kund med större volymer, men även att bolaget lyckas växa utanför Sport & Outdoor segmentet. Att Polygiene även lyckas öka volymerna till befintliga kunder är en tydlig värdedrivare kommande år.

Efter ett par svaga år så återvände tillväxten för Polygiene ifjol och det finns stöd för att trenden kan fortsätta. Blir tillväxten ännu starkare än vi räknar med finns troligen fortsatt stor uppsida i aktien. Samtidigt finns svårbedömda regulatoriska risker och under året blir jämförelsetalen svårare. Här och nu blir rådet neutral, men Polygiene är ett intressant bolag som är väl värt att hålla under bevakning.

Tio största ägare i Polygiene Värde (Mkr) Kapital
Peter Gyllenhammar 139,5 29,8%
Familjen Eklund 48,0 10,3%
Mastan AB (Håkan Lagerberg) 31,6 6,7%
Paul Morris 28,8 6,2%
Lorraine Morris 28,5 6,1%
Familjen Girell 18,6 4,0%
Carnegie Fonder 18,2 3,9%
Jonas Wollin 11,3 2,4%
Avanza Pension 7,4 1,6%
Bo Staffan Olsson 5,5 1,2%
Fyra största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Kapital
Ulrika Björk 4,4 0,9%
Daniel Röme 3,0 0,6%
Niklas Blomstedt 0,0 0,0%
0 0,0 0,0%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  16,2%

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser