Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

ANALYS+: Pandora taktar bättre än totalhaveri

2019-05-09 08:32
Foto: imago stock/IBL

KOMMENTAR Pandoras första kvartal var som väntat ett fortsatt stålbad, men liksom föregående kvartalet uteblev det totalhaveri som smyckesjättens aktiekurs redan avspeglar.

Danska smyckesjättens Pandoras rapportbesked för första kvartalet fick ett positivt mottagande, med nära 5 procents kursuppgång på tisdagen följt av ytterligare 2 procents uppgång på onsdagen.

Kvartalsutfallen sammanfattat:

  • Intäktsmässigt blev den jämförbara samt organiska försäljningstillväxten på de nya lågvattennivåerna -10 procent respektive -12 procent, mot samma period i fjol. Här tyngde backande besöksfrekvens i de fysiska butikerna, men också valen att minska reaandelen kraftigt på flera nyckelmarknader (USA, Italien och Storbritannien) och i e-handeln samt att reducera storleken på produktpaketen till grossist- och återförsäljarled. 2019 års organiska tillväxtprognos på -3 procent till -7 procent står fast.
  • Försäljningens nedskalning av franchise- och tredjepartskanaler fortsätter. Pandoras egenägda detaljhandel fortsätter med både nettoutrullning av nya butiker samt omfattande övertag av franschiseägda butiker.
  • Produktmässigt fortsätter det tvära försäljningstappet för berlocker, den största kategorin som varit bolagets stora historiska tillväxtdrivare, med -17 procents tillväxt i lokal valuta i kvartalet. Halsband och hängsmycken går starkast av tillväxtprodukterna, +14 procent.
  • Lönsamhetsmässigt föll rörelsemarginalen (ebit) till 20 procent, från 28 procent samma kvartal i fjol. Tillåts Pandora lägga tillbaka kostnader för sitt omställningspaket dämpades tappet till 22,5 procents marginal. 2019-målet om 26–28 procent står fast.
  • Kassaflödesmässigt sänktes rörelsekapitalbindningen.

Nya besked vid rapporten var bland annat att Pandora:

  • Skär ned med ytterligare 1 200 anställda vid smyckesproduktionen i Thailand, efter att redan ha skurit ned 700 anställda i Thailand i februari i år. Tillsammans med övriga sparåtgärder ser Pandora fortsatt möjlighet att nå sina sparmål.
  • Att marknadsföringsinvesteringarna redan ökats kraftigt i USA, där försäljningen var relativt sett minst svag i kvartalet. Bolagets analys är att marknadsinvesteringarna generellt varit för låga och för dåligt koordinerade globalt. På kort sikt står andra nyckelmarknader som Kina, Italien och Storbritannien på tur för en uppskalning, från och med det här kvartalet.

Nye svenske vd:n Alexander Lacik betonar att varumärket har nått en utmanande mognadspunkt, men att bolagets fundamentala styrkor i leveranskedjan, produkterbjudandet och den globala distributionen ger goda förutsättningar.

KOMMENTAR: FLERDUBBLARUPPSIDA TILL MEDELHÖG RISK

Den fragmenterade och traditionella smyckesmarknaden väntas globalt växa med 6 procent årligen 2018–2022, enligt Euromonitor. Med en stark, global, höglönsam modern produktplattform bör Pandora ha goda möjligheter att lyckas mogna med värdighet de närmsta åren.

Aktiens nuvarande värdering på 7 gånger det för stunden inbromsande rörelseresultatet, ev/ebit, speglar en extrem riskpremie samt låg sannolikhet för att Pandora ska lyckas. Affärsvärlden ser här fortsatt ett mycket attraktivt utgångsläge, med möjlig flerdubblaruppsida vid en lyckad nytändning för smyckesjätten.

 

Pandoras portföljvikt som största innehav i Affärsvärlden Analys+ modellportfölj Nordiska Värdeportföljen är nu strax under 20 procentsstrecket efter rapporten.

Nordiska Värdeportföljen 2019-05-08

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Johan Eklund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom