af Jochnick: God ekonomisk utveckling

Den ekonomiska utvecklingen i Sverige ser positiv ut och Riksbankens expansiva penningpolitik fortsätter att ge stöd till uppgången i inflationen. Det uppger Riksbanksledamot Kerstin af Jochnick i det förskrivna talet med titeln "Den aktuella penningpolitiken och det penningpolitiska läget" på fredagen.

“Vad gäller den statistik som inkommit under sommaren, både i Sverige och i omvärlden, stämmer den rätt väl överens med vad vi räknade med i juli. Den ekonomiska utvecklingen i Sverige ser fortsatt god ut och den expansiva penningpolitiken understödjer den uppåtgående trenden i inflationen. Och skulle det behövas finns en fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv”, säger af Jochnick.

Ett nytt låneprogram för Grekland kan förhoppningsvis snart vara klart, vilket ger hopp om att återhämtningen i EMU kan fortsätta. Den globala konjunkturutvecklingen sedan juli ger i stort också stöd åt Riksbankens bedömning att tillväxten i omvärlden gradvis förstärks. Synen är också att den svaga tillväxten under årets första kvartal var tillfällig.

En gynnsam faktor som nämns är det kraftigt fallande oljepriset, vilket förväntas ha en positiv inverkan på tillväxten i de länder som inte producerar olja. Det ger bland annat ökat konsumtionsutrymme för länderna, vilket kan gynna den globala tillväxten. En annan faktor är att de senaste årens åtstramande finanspolitik i många mogna ekonomier ser ut att vara över. En tredje faktor som gynnar världsekonomin är den expansiva penningpolitiken runt om i världen.

“Även den svenska konjunkturen har gradvis förbättrats till följd av en bättre efterfrågan i omvärlden – och inflationen stiger sedan en tid”, säger af Jochnick. Den fortsatta återhämtningen i omvärlden bedöms komma att gynna den svenska exporten och tillväxten framöver.

“Sedan en tid tillbaka stiger dock inflationen mätt med KPIF exklusive energi och flera olika indikatorer pekar på att den kommer att fortsätta stiga”, säger riksbanksledamoten.

Viss osäkerhet kring den globala konjunkturen kvarstår dock och bland orosmolnen nämns att finansieringskrisen i Grekland inte ännu är löst och att situationen i Ryssland och Ukraina också skapar fortsatt osäkerhet.

Den globala inflationen förväntas stiga framöver, efter att ha understigit inflationsmålet i många länder under de senaste åren.

Hon betonar att det är viktigt att penningpolitiken ger stöd åt den uppåtgående trenden i inflationen så att inflationsmålet förblir ett riktmärke för pris- och lönesättningen.

“Räntan behöver vara mycket låg för att vi ska undvika riskerna med en allt för låg inflation. Men samtidigt innebär den låga räntenivån att andra risker byggs upp som kan skapa problem i svensk ekonomi längre fram”, säger af Jochnick vidare.

Hon noterar att hushållens skulder och bostadspriserna stiger snabbt, vilket kan göra den svenska ekonomin sårbar om konjunkturen skulle mattas av.

Det anses vara mycket viktigt för den svenska ekonomin att vi får en långsiktigt hållbar lösning på skuld- och husprisutvecklingen. Regeringen bör som ett led i detta se till att ett fungerande ramverk för makrotillsynen utvecklas och att Finansinspektionen får ett tydligt mandat att hantera tillsynen, avslutar Kerstin af Jochnick.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.