Aktieköp i slutet av oktober ger bäst odds
Idag är det trettonsårsdag för den ”svarta måndagen”, som den 19 oktober 1987 efter en kraftig uppgång kvaddade börsen. Något som slutade i den värsta börskraschen sedan 1929.
Investerarna har de senaste dagarna firat med att återuppleva känslan av kursras och fladdrande kurser. Osäkerheten är på topp. Alla famlar efter något att stödja sina placeringsbeslut på.
De fundamentala faktorerna är inte mycket till hjälp. Det fundament som teknologiaktierna vilar på – förväntningarna på en stark ökad efterfrågan på mobiltelefoner, datorer och internet – sviktar. Konjunkturen är inte heller något större stöd utan står och tvekar om den ska mjuk- eller hårdlanda.
För den som funderar på att gå emot den fallande marknaden och köpa är det en fördel att ha oddsen i ryggen. Lite förvånande visar en genomgång att den som köper aktier just idag (19 oktober) och behåller dem i tre månader har rätt skapliga chanser att göra en bra affär.
I tabellen här bredvid har aktier, motsvarande Affärsvärldens generalindex, sedan 1982 i hälften av fallen givet en avkastning för kvartalet som varit högre än 2,5 procent. Det svarar mot en årlig avkastning på 10 procent, något som får betraktas som den undre gränsen för att kompensera för den högre risken med aktier jämfört med bankboken. I genomsnitt har avkastningen varit så god som 9 procent för perioden. En ännu bättre strategi har varit att vänta ut oroligheterna som brukar plåga investerarna i slutet av oktober. En period då flera klassiska kursras ägt rum. Raset 1987 orsakade ett totalt kursfall på 33 procent mellan 19 och 31 oktober. Även Asienkrisen 1997 gjorde slutet av oktober till ett blodbad.
Därför har den som köper sista oktober och behåller sina aktier i ett kvartal väsentligt bättre odds än den som köper redan 19 oktober. I 14 av 18 fall sedan 1982 har en sådan strategi givit en avkastning på 2,5 procent eller mer det följande kvartalet. Dessutom har den genomsnittliga avkastningen varit högre, 11 procent och den sämsta placeringen klart mindre smärtsam.
Säsongsvariationerna har blivit allt starkare. Det har flera akademiska studier visat. Men varför beter sig investerare i aktier så här märkligt? Det finns flera förklaringar. En är att amerikanska institutioner avslutar sitt fiskala år sista oktober. När de realiserar förluster för att få dra av dem i deklarationen uppstår ett säljtryck.
En annan tolkning har fondgurun Peter Lynch lanserat. Han menar att investerarna under senhösten brukar ändra fokus från innevarande års omsättning och vinster till nästa års. Siffror som normalt är högre och simsalabim, p/e- och p/s-tal ser plötsligt mer attraktiva ut igen.
Rekommendationen för den som litar på historien blir alltså att avvakta börsutvecklingen de närmaste dagarna men att köpa 31 oktober.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.