Aktiestrategen: ”Vi är nära räntetoppen – värdeaktier gynnas”

Marknaden reagerade starkt på Federal Reserve-chefen Jerome Powells indikation om högre ränteläge framöver. "Det är uppenbart att han inte vill göra om misstaget från i somras", menar Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand, som tror att räntetoppen är nära.
Aktiestrategen: ”Vi är nära räntetoppen – värdeaktier gynnas” - Financial Markets Wall Street
Robert Oldstrand, aktiestrateg Swedbank. Foto: TT/Swedbank

Viss förhoppning fanns kanske i marknaden om bara en 50 punkters höjning av styrräntan och ett mjukare tonläge från Federal Reserve under onsdagskvällen. Som väntat blev det 75 punkters höjning till 3,75-4% och ett överraskande skarpt tonläge från Jerome Powell om att styrräntan kan hamna på en högre nivå än prognostiserat innan det vänder ner.

Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand menar att beskedet var väntat:

”Något annat än 75 punkter var inte på bordet, men det fanns sannolikt förhoppningar om att de skulle signalera ett mjukare tonläge framöver. Vi har sett tendenser till det från andra centralbanker med ECB i spetsen. Sammantaget var det något överilat då datapunkterna som Fed tittar på varit alltför starka. Men förmodligen är vi nära räntetoppen och räntehöjningstakten kommer minska, det vill säga, kommande räntehöjningar kommer inte vara lika höga”, tror han.

Robert Oldstrand menar att Fed mötte upp marknadens förväntansbild något och att centralbanken kommer fortsätta höja tills styrräntan når 5%.

”Jag tycker att det är uppenbart att Powell inte vill göra om misstaget från i somras då han tolkades lite duvaktigt. Han var rätt tydlig med att riskerna med inflationen är högre än riskerna med tillväxten. Han bedömer att de inte sett de signaler de behöver för att pausa. Han påminde också om att Fed har verktyg att hantera tillväxten skulle det visa sig att de stramat åt för högt”.

Börserna handlades upp rejält fram till strax innan presskonferensen på onsdagskvällen, då S&P500 tappade nästan 100 punkter. Inte heller detta förvånar strategen:

”Med tanke på att marknaden inför beskedet visat på riskvilja och det fanns förhoppningar om att de skulle mjukna så tycker jag det inte var så konstigt att det resulterade i en besvikelse”, menar Oldstrand.

”Jag tror också att marknaden skjuter kommande räntesänkning lite på framtiden, men det kan såklart ändras snabbt beroende på hur data kommer in”, säger han.

När ser vi en minskning av höjningarna?

”Förväntansbilden ligger redan vid att det kommer ske vid nästa möte i december och huvudspåret är då 50 punkter. Redan på fredag så kommer amerikansk sysselsättningsstatik vilken kommer vara viktig. En mycket stark sådan kan tilta förväntansbilden mot 75 punkter i dagsläget. Just nu visar prissättningen på en 30% sannolikhet för 75 punkter i december”, säger Oldstrand.

Vilka tillgångsslag kommer att gynnas?

”Kortsiktigt kommer USD förmodligen fortsätta gynnas, mycket beroende på ränteskillnaderna. Andra typer av defensiva tillgångar kan vara aktuellt och värdeaktier. Med andra ord, fortsatt lite av samma miljö vi handlats i under en längre period”.

Hur slår det mot bostadsmarknaden?

”Vi skall nog räkna med att det kommer vara skakigt ett tag till”, avslutar Robert Oldstrand.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets