Alecta efter miljardsmällen i SVB: ”Vi analyserar situationen”

Den teknikfokuserade banken Silicon Valley Bank, SVB, rasade med 60% under torsdagen efter besked om en nyemission på över två miljarder dollar. SVB:s kollaps innebar också en rejäl smäll för svenska pensionsjätten Alecta som är fjärde största ägare med 4,5% i banken. "Våra analytiker och förvaltare analyserar situationen", säger Alectas presschef Jacob Lapidus till Affärsvärlden.
Alectas presschef Jacob Lapidus
Alectas presschef Jacob Lapidus, pressbild.

Värdet på Alectas SVB-aktier föll med 4,6 miljarder kronor under torsdagen. Det motsvarar innehavet i skogsbolaget SCA, som är Alectas femtonde största på Stockholmsbörsen, skriver Dagens Industri.

Alecta meddelade nyligen att pensionsjätten sålt alla aktier i Swedbank och Handelsbanken, där man varit ägare i 71 år, för att istället fokusera på den amerikanska banksektorn.

Presschefen Jacob Lapidus säger att pensionsjättens förflyttning mot amerikanska banker har gjorts gradvis över flera år. De första investeringarna i SVB gjordes 2019.

”Vår aktieavdelning gör fundamentala analyser och har kommit till slutsatsen att man sett mer potentiell långsiktig värdetillväxt i amerikanska nischbanker”, säger han.

Gårdagens ras tyder på motsatsen. Vad är det som har gått fel i analysen?

”Vi på Alecta är väldigt långsiktiga. Det är klart att det som hände igår inte är bra kortsiktigt för den enskilda investeringen, men huruvida den totala investeringen är dålig eller inte återstår att se. Vi är långsiktiga i våra investeringar.”

Kommer ni kvarstå som storägare i SVB?

”Det kan jag inte säga nu. Gårdagen var dramatisk. Våra analytiker och förvaltare analyserar situationen och får se hur vi agerar.”

Innehavet i SVB står för mindre än 1% av Alectas totala portfölj, och kommer inte påverka bolagets soliditet, säger Lapidus till Bloomberg. Alecta också ägare i First Republic Bank samt Signature Bank som rasade 16 respektive 12% igår.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets