Alla Affärsvärldens analyser vecka 12

Analyser av Proact, Spotify, Swedish Stirling, Skistar, Thinc Collective, Byggfakta, EQL Pharma, Cint, Pagero, Kabe och Cibus samt Krönika, Afv-portföljen, Lock-up, Börsgolvet, Råduppföljning och rapportkalender vecka 13.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 12 - loggor_v12

Proact

Datalagringsspecialisten Proact har ett urstarkt 2022 i ryggen. Men mycket av tillväxten har varit dopad av leveransförseningar från 2021, och dessutom prishöjningar mot kund. Vad ska man göra med aktien?

Spotify

En ny era av effektivitet sägs ha inletts på Spotify och svarta siffror finns inom räckhåll. Den tidigare imponerande tillväxten ser dock ut att vara förbi. Hur ska man se på bolagets utsikter och aktien?

Swedish Stirling

Miljöteknikbolaget Texel Energy lägger ett bud på branschkollegan Swedish Stirling uppgående till 0,0999 kr per aktie. Det motsvarar en premie på 10% och är värt 19,4 Mkr. Styrelsen i Swedish Stirling har sedan tidigare föreslagit en likvidation av bolaget.

Skistar

Skistar rapporterar räkenskaperna för det säsongsmässigt starka andra kvartalet. Bokningsläget är ned 10% mot fjolåret och kortsiktigt finns risker med ökad inflation och svagare köpkraft. Långsiktigt lockar den växande friluftstrenden.

Thinc Collective

Thinc är i färd med att bygga upp en stor koncern inom kommunikation genom förvärv. Det finns lovande inslag i företaget men om och hur en svag konjunktur påverkar är en joker.

Byggfakta

Informations- och mjukvarubolaget Byggfakta har sedan noteringen 2021 tappat nära 60% av börsvärdet. Om man inte tror på en total genomklappning ser aktien nu billig ut. Men en genomklappning kan inte uteslutas eftersom det är mycket som kan gå väldigt fel här.

EQL Pharma

Generikabolaget EQL Pharma har hittat ett fungerande nordiskt recept som nu ska exporteras till övriga Europa. Aktien har varit urstark men för den långsiktiga investeraren ser vi fortsatt uppsida.

Cint

IT-bolaget Cint hade en förfärligt dålig avslutning på 2022 och aktien rasade 40% när bolaget tvingades gå ut med en vinstvarning i början av februari. Sedan dess har kursen fortsatt rasa ytterligare 45%. Nu börjar aktien locka på allvar.

Pagero

Mjukvarubolaget Pagero uppvisar stark tillväxt, har hög andel återkommande intäkter och låg churn. Förlusttakten är dock fortsatt hög. Senaste åren har det skett en del konsolidering i branschen.

Kabe

Husvagns- och husbilstillverkaren Kabe har en stark marknadsposition och balansräkning. Bolagets nettokassa utgör en fjärdedel av börsvärdet och aktien värderas som vanligt lågt.

Cibus

Det är säkert med goda intentioner som Cibus nu gör nyemission men samtidigt klamrar sig fast vid aktieägarlöftet om frikostiga utdelningar. Men värdeförlusten av denna dåraktiga kapitalallokering kan uppskattas till bortåt 300 Mkr.

Krönika

Överavkastning är naturligt i dagens kapitalsnåla näringsliv. Afv har gått igenom 430 bolag och den största gruppen har över 100% i avkastning på eget kapital. Man kan kritisera storbanker för mycket men ”övervinster” missar målet helt.

Afv-portföljen

Inga nya bankkriser denna vecka. Spelbolagen drog upp portföljen.

Lock-up

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Bawat Water, Enad Global 7, Oneflow, Tendo och Humble Group.

Börsgolvet

Bankkaos, VD-sorti och så lite om det senaste börslingot. Ännu en vecka har passerat i kvarteren kring Stureplan!

Råduppföljning

Köprådet i vårdbemanningsbolaget Dedicare blev en fullträff. Avkastningen för rådet blev +68%. Även rådet att inte teckna börsnykomligen Bawat Water Technologies blev väldigt lyckat. Aktien är ned -70% sedan noteringen.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 13

Kommande vecka rapporterar bland annat H&M, Dustin och MAG Interactive. Utdelning är att vänta från Ericsson, ABB, SBB, Skanska, Avanza och Swedbank. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 13.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.