Alla Affärsvärldens analyser vecka 19

Analyser av Alimak, Storebrand, Skanska, Ferroamp, Paydrive, Integrum, NFO Drives, Sensidose, Troax, Adtraction, Corem och Oneflow samt Afv-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och rapportkalender vecka 20.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 19 - vecka19år2023

Alimak

Den bromsande byggkonjunkturen kommer bli ett tufft test av vinstförmågan hos Alimak som tillhör världens största tillverkare av bygghissar. Men oddsen är hyggliga att de klarar utmaningen bra.

Storebrand

Norska pensionsjätten Storebrand är på kort sikt en stor förlorare på börsfall och stigande räntor. Men om eller när lönsamheten återhämtar sig så framstår aktien som historiskt billig.

Skanska

Skanska ångar på med överraskande bra lönsamhet inom byggrörelsen men de senaste årens stora satsningar på egna projekt har ökat det cykliska inslaget i koncernen rejält. Det är troligen inte gynnsamt för närvarande.

Ferroamp

Omräknade siffror för Q4 och dåliga siffror i Q1 sätter aktien under hård press inför den kommande emissionen. Bolaget måste nu bevisa att man faktiskt kan tjäna pengar på sina produkter.

Paydrive

Branschkollegan Dina Försäkringar lägger ett bud på Paydrive uppgående till 8,94 kronor per aktie. Det är en budpremie på 58,2% och värderar Paydrive till knappt 80 Mkr. Hur skall man se på budet?

Integrum

Medicinteknikbolaget Integrum har pressats rejält på börsen senaste året. Tillväxtmöjligheterna i USA är goda och aktien värderas lägre än på länge.

NFO Drives

NFO Drives är ett teknikbolag som säljer produkter för styrning av elmotorer till bland annat försvarsindustrin. Resultatet har pendlat runt nollan de senaste åren. Nu håller bolaget dock på att exekvera på en lovande plan för att lyfta bolaget till nästa nivå.

Sensidose

Sedan en månad tillbaka pågår en budstrid om Spotlightbolaget Sensidose. Norska läkemedelsbolaget Navamedic höjer idag sitt vederlag till 8,50 kronor per aktie vilket är bolagets tredje bud på Sensidose.

Troax

Troax har en stark marknadsposition och fin tillväxthistorik. Kortsiktigt oroar en svagare orderingång. Balansräkningen är däremot i gott skick och möjliggör utrymme för förvärv och andra tillväxtsatsningar.

Adtraction

Marginalerna faller och tillväxtutsikterna är något sämre än tidigare för affiliatenätverket. Vi ser risk att marknaden har alldeles för höga förhoppningar på årets lönsamhet.

Corem

Rutger Arnhults fastighetsbolag Corem kämpar med obligationsförfall och allmänt hög skuldsättning. Om bolaget inte snart lyckas genomföra stora avyttringar väntar sannolikt en nyemission runt hörnet.

Oneflow

Mjukvarubolaget Oneflow säljer lösningar för att hantera avtal som signeras digitalt. Bolaget noterades för drygt ett år sedan. Idag rapporterar Oneflow Q1 och senarelägger samtidigt de finansiella målen.

Afv-portföljen

Portföljen tar åter in Volvo bland innehaven och adderar även en e-handlare inom mattor.

Krönika

Det säger mycket om den svenska konflikträdslan när det blir en riksnyhet att en inkompetent (svensk) VD fått en befogad uppsträckning av en arg (dansk) investerare. Dansk intolerans mot undermålighet kan dock gå till överdrift. Efter IPO-haveriet i mikrobolaget Meew har det blossat upp en dansk debatt som hotar leda till destruktiva regleringar.

Börsgolvet

Det är baissiga tongångar runt Stureplan. Biotechunder briserar, spacar späckas och rapporterna sminkas med Bull Shit Earnings. Välkommen sköna maj!

Investeraren

Mikael Holm-Lorsell satsar på tre typer av bolag – och gillar därför bland annat Bufab och Securitas. ”Snöbollen kan fortsätta rulla år in och år ut”, säger han om den förstnämnda aktien.

Råduppföljning

Enbart en av elva aktier steg sett över ett år i veckans omgång. Det var MedCap som vi köpstämplade ifjol. Avkastningen blev över 40%. Omgångens IPO-bolag utvecklades till rejäla haverier och det var helt rätt att undvika Arctic Blue Beverages som föll över 90%.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i SBB, Cloetta, Doxa, BHG Group, Betsson, Biotage, Evolution, Hemnet, SignUp och Bonesupport.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 20

Kommande vecka rapporterar bland annat Nibe, Kopparbergs, Lagercrantz och Kabe. Utdelningar är att vänta från Storskogen, Tele2, Kopparbergs och Nibe. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 20.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder