Alla Affärsvärldens analyser vecka 42

Analyser av Pricer, Sats, Note, SHT Smart High-Tech, XP Chemistries, Volvo Cars, Semcon, Autostore, Flat Capital, Vitec, Novus, Qlucore och Fortnox samt Afv-portföljen, Buy&Hold-portföljen, Råduppföljning och nytt poddavsnitt.

Pricer

Prismärkningsföretaget Pricer möter väldigt tuffa jämförelsetal under andra halvåret 2021. Komponentbrist är en annan osäkerhetsfaktor. På längre sikt lockar tillväxtmöjligheterna i takt med den accelererande digitaliseringen.

Sats

En återöppningsvinnare på en marknad i strukturell tillväxt och med liten exponering mot globala produktionsstörningar är inte helt fel när det blåser på börsen. Sats-aktien är allt detta.

Note

Kontraktstillverkaren Note har uppvisat en imponerande intäkts- och resultattillväxt senaste åren. Tredje kvartalet var dessutom ett rejält styrkebesked.

SHT Smart High-Tech

Chalmers-bolaget SHT tror att supermaterialet grafen kan revolutionera kylning av exempelvis processorer och grafikkort. Nu sätts stort hopp till en kund i Kina för att ta försäljningen till nya nivåer. Ska man teckna IPO:n? Sista teckningsdag: 211028

XP Chemistries

Noteringsaktuella XP Chemistries har utvecklat en teknologi för att framställa kapsaicin från skogsråvaror. Ämnet har flera olika användningsområden. Bolaget satsar brett med fyra affärsområden. Sista teckningsdag: 211022

Volvo Cars

Volvo Cars står med ena foten bland de gamla biltillverkarna med sina utmaningar och låga värderingar. Och andra foten bland de heta elbilstilverkarna genom ägandet i Polestar. Frågan är varåt det lutar mest. Sista teckningsdag: 211026

Krönika Volvo Cars

Börsnoteringen står och faller med premissen att marknaden ska se Volvo Cars som ett ”svenskt bolag”. Och att aktien ska slippa stor rabatt för den kladdiga strukturen där Volvo Cars har djupa affärsmässiga kopplingar med huvudägarens konkurrerande bilbolag. Garanten för att allt sköts rätt är VD Håkan Samuelsson, 70 år. Men är det en bra garanti? Att Samuelsson har ett större ägande i Polestar än i Volvo Cars vittnar om en bristande hygien.

Semcon

Efter en stark Q3-rapport presenterar Semcon ett bolagsförvärv som ger nytt bränsle till aktien. Kursstegringen är motiverad. Konsultbolaget positionerar sig helt rätt inför den stundande uppdelningen.

Autostore

Det norska 100-miljardersbolaget inom lagerautomatisering fick ett pris i toppen av intervallet och stiger ytterligare 11% på börsen när handeln startar.

Flat Capital

Intresset för att teckna aktier i Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowskis investmentbolag var stort. Anmälningar för 1,2 miljarder kronor från 27 000 investerare inkom. Flat Capital rusar i börsdebuten.

Vitec

Den nytillträdde VD:n Olle Backman tar steget ut i Europa genom att förvärva ett nederländskt bolag. Det ökar förvärvsmöjligheterna framöver. Värderingen är dock hög. Afv har svårt att räkna hem aktien i sin analys.

Novus 

Analys och undersökningsföretaget Novus Group har fått fart på tillväxten. Nästa år är det dags för riksdagsval. Historiskt sett har aktien toppat strax dessförinnan.

Qlucore

IPO-aktuella mjukvarubolaget Qlucore vill ta in 90 Mkr för att växa inom affärsområdet för precisionsdiagnostik inom cancer. Bland teckningsåtagarna återfinns både Rutger Arnhult och Sinch-grundarna. Sista teckningsdag: 211022

Fortnox

Det är opposition mot Fortnox nya ersättningsmodell till byråkunder som säljer licenser till bolagets mjukvara. Ska man oroas för börsens mest älskade tillväxtmaskin?

Afv-portföljen

Portföljen stod stilla när Nelly rasade.

Buy&Hold-portföljen

Portföljen köper in åtta nya aktier men tar hem vinsten i ett kvalitetsbolag där värderingen sprungit iväg. Avkastningen blev 275% på två år. Vi tar även ställning till budet på Sobi.

Råduppföljning

Det var helt rätt att köpa IT-konsulten Softronic. Aktien steg över 60%. Samtidigt var det rätt att sälja SBB:s preferensaktie som bjöd på negativ avkastning och blev inlöst, precis som Affärsvärlden förutspådde.

Nytt poddavsnitt

Antalet noteringar går mot ett rekordår och Peter Benson, Daniel Svensson och Björn Rydell tar sig an några av de som står på tur, däribland den svenska folkbilen Volvo Cars intåg på börsen. Dessutom en genomgång av följande bolag: Byggfakta, Netel, Flat Capital och Note.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till: