Alla Affärsvärldens analyser vecka 47

Analyser av Viaplay, MSAB, Sampo, Ferroamp, FM Mattsson, Spactvå, Mentice, Intuitive Surgical, Scandinavian Biogas, Jetpak, Envirologic samt branschsvep serieförvärvare, Afv-portföljen, Buy&Hold-portföljen, Börsgolvet, Investeraren, Lock-up, Råduppföljning, nytt poddavsnitt och rapportkalender vecka 48.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 47 - loggor

Viaplay

Sämre utveckling än väntat i Norden har skickat ned aktien till nivåer där Viaplay inte varit sedan djupaste coronakrisen. Skapar det ett köpläge?

MSAB

Kvartalsvariationerna är fortsatt stora för kriminalteknologibolaget Micro Systemation. Kan bolaget få ordning på marginalerna så finns bra uppsida i aktien.

Sampo

Finska försäkringskoncernen Sampo parallellnoterades på Stockholmsbörsen i veckan. Viktigaste dotterbolaget är sakförsäkringsbolaget If. Aktien är inte direkt billig. Vi tror dock att Sampo kan vara ett bra defensivt val.

Ferroamp

Tredje kvartalet var svagare än väntat och att VD hastigt fick sparken förvirrar ytterligare. Vi byter fot om tillverkaren av produkter för solcellsanläggningar.

FM Mattsson

Intresset för renoveringar dalar liksom produktionen av nya bostäder. Samtidigt är lagernivåer höga i såväl FM Mattsson som hos bolagets kunder. 2023 riskerar bli ett tufft år.

Spactvå

Nu noteras en ny Spac på Spotlight backat av gänget bakom Spacett/Tura. Sista teckningsdag är måndag 28 november.

Mentice

Simuleringsbolaget Mentice har fallit kraftigt på börsen det senaste året. I somras slog bolaget till med ett förvärv som ökar den adresserbara marknaden. Är aktien köpvärd?

Intuitive Surgical

Medicinteknikbolaget Intuitive Surgical är med sitt system da Vinci världsledande inom robotkirurgi. Bolaget har en stor installerad bas och hög andel återkommande intäkter.

Scandinavian Biogas

Aneo Renewables lägger ett budpliktsbud på Scandinavian Biogas uppgående till 15,45 kronor per aktie.

Jetpak

Transportbolaget Jetpak levererar stabil organisk tillväxt. Aktien värderas lågt. Balansräkningen är dessutom i gott skick och ger utrymme för fler förvärv.

Envirologic

Envirologic är ett mikrobolag som utvecklat en maskin för automatisk högtryckstvätt i svinstallar. Senaste året har varit tufft trots god orderingång. Nu väntar en lansering av en ny maskin för kycklingbranschen.

Branschsvep serieförvärvare

Serieförvärvarna var rejält i ropet under fjolåret. I år har många av bolagen pressats på börsen. Högre räntor och därmed dyrare finansiering är en orsak till multipelkontraktionen. Vilka rapporter stack ut under Q3 och hur skall man se på aktierna?

Afv-portföljen

Medicinteknikbolagets rapport bekräftade att 2023 kan bli det stora genombrottsåret med vändning till vinst.

Buy&Hold-portföljen

Portföljen steg men tappade samtidigt ytterligare mot index under november och ligger på -27% i år. Fyra nya aktier tar nu plats.

Börsgolvet

Inflationssiffror, slopade utdelningar och stålbad i politiken. Ännu en intensiv vecka har passerat i kvarteren kring Stureplan!

Investeraren

En färgstark risktagare som gifter sig med sina innehav och ofta skiljer sig för sent. ”Jag är superdålig på att ’cut your losses’, men när det blir bra så blir det riktigt, riktigt bra.” Affärsvärlden knackade på hemma hos privatinvesteraren Hans Isoz senaste stora investering.

Råduppföljning

Vi anade för ett år sedan att en vändning var på gång i mjukvarubolaget IAR Systems. Sedan dess har vändningen kommit vilket har skickat upp aktien 45%. I övrigt lyckades vi undvika veckans stora sänke Kvix. Mjukvarubolagets Kvix aktie är ned 82% på ett år.

Lock-up-avtal

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i en rad fastighetsbolag. Men också i bolag som exempelvis Permascand, Norva24 och Adtraction.

Nytt poddavsnitt

Peter Benson, Madeleine Lundberg och Otto Klaar diskuterar DistIT, Sleep Cycle, Lovisagruvan och fastighetssektorn ur börsens synvinkel.

VIKTIGASTE BOLAGSHÄNDELSERNA VECKA 48

Under veckan rapporterar bland annat SAS, Integrum, RaySearch, Tellusgruppen och ABAS Protect. Utdelningar är också att vänta från SBB, EQT och AcadeMedia. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 48.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.