Alla Affärsvärldens analyser vecka 51

Analyser av Axfood, Norwegian, Millicom, Bredband2, Cellavision, Permascand, Sensys Gatso, Rusta, Bonava, ScandiDos, Electrolux Pro, Jetpak, Fleming Properties, samt Afv-portföljen, Utdelningsportföljen, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och rapportkalender vecka 52.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 51 - Vecka51.2023.png

Axfood

Dagligvarukoncernen har senaste åren investerat nästan 3 miljarder kronor i automationslösningar, bland annat i det enorma Bålstalagret som successivt håller på att tas i drift. Lönsamhetsförbättringar bör vara att vänta.

Norwegian

Det brukar sägas att enklaste sättet att bli miljonär är att starta som miljardär och köpa ett flygbolag. Inte minst illustreras detta av SAS-aktien. Det finns dock en del flygbolag som varit bra investeringar, ofta bland dem med lågprisaffärsmodell. Vi undersöker vilken kategori nyligen rekonstruerade Norwegian sannolikt tillhör.

Millicom

Millicoms värdeskapande har varit en mardröm för aktieägarna. Precis som i en annan Kinnevik-avknoppning, Viaplay har detta skett samtidigt som ledningen i alla fall inte gått lottlös.

Bredband2

Bredbandsoperatören Bredband2 förvärvar Stockholms Stadsnät och har nu knappt en halv miljon fiberkunder i Sverige. Trots förvärvet har koncernen fortsatt en nettokassa och aktien värderas till tydlig rabatt mot andra operatörer.

Cellavision

Medicinteknikbolaget CellaVision är upp knappt 50% sedan Affärsvärlden satte ett köpråd i mitten av oktober. Aktien värderas nu till EV/Ebit 34,5x bakåtblickande.

Permascand

Altor lägger ett bud värt drygt 1 mdr kr på industribolaget Permascand. Premien är hela 54% men innebär trots det en saftig förlust för de som investerade i bolaget vid noteringen 2021.

Sensys Gatso

Sensys Gatso har en rekordhög orderbok. Kommande år kommer trafiksäkerhetsbolaget att börja leverera ut stora orders i både Sverige och Nederländerna. Vinsttillväxten väntas bli stark.

Rusta

Lågpriskedjan Rusta var den enda stora börsnoteringen i Sverige 2023. Initialt fick aktien ett ljummet mottagande. Bolagets första kvartalsrapport som noterat bolag var stark och Rusta-aktien har nu stigit över 50% från IPO.

Bonava

Bostadsutvecklaren rasar tvåsiffrigt på beskedet att en trippelentente bestående av aktieägare, banker och obligationsägare sytt ihop ett finansieringspaket som lämnar Bonava hårt skuldsatt men köper tid till 2027.

ScandiDos

Medicinteknikbolaget ScandiDos skall göra kostnadsbesparingar på 10 Mkr i årstakt. Nyligen vann bolaget en större order från Kina. Förhoppningsvis kan även samarbetet med IBA ge fler ringar på vattnet framöver.

Electrolux Pro

I en svag marknad gör Electrolux Pro ett större förvärv i Japan. Det ger troligen ökad stabilitet framöver. Aktien börjar se intressant ut igen men är den bra nog för ett köp?

Jetpak

Transport- och logistikbolaget Jetpak slår till med sitt tredje förvärv under 2023. Aktien värderas lågt och är mer intressant än på länge.

Fleming Properties

Utdelningen är stoppad, största hyresgästen drar ned sina ytor och Flemings bank sätter allt tuffare press på enfastighetsbolaget inför refinansieringen nästa år. Styrelsen borde skyndsamt leta köpare till bolagets fastighet och lägga ned det här bolaget.

Afv-portföljen

Portföljen gör ett skifte bland spelbolagen och tar in en nygammal favorit.

Utdelningsportföljen – så gick det

Utdelningsportföljen anno 2023 gav en bra avkastning men satte också foten i en riktig värdefälla.

Ny utdelningsportfölj för 2024

2023 års utdelningsportfölj lyckades inte riktigt matcha index. Hur kommer 2024 års upplaga klara sig? Här är årets utdelningsaktier.

Börsgolvet

Efter litet härlig ränteyra till tredje advent städar förvaltarna ut sina sista aktielik ur garderoben och finansfolkets barn tar påhugg i Norrbotten. Medan de äldre förlorar chefsjobbet lagom till glöggfesten, viskar andra köpråd i biomörkret.

Investeraren

Den som investerar på tillväxtmarknader kommer ha sämre koll än en svensk förvaltare som till och med kan ”veta vad Erik Selin äter till lunch”. Men istället är aktiernas värderingar ”löjligt låga”, säger Swedbank Robur-förvaltaren Jens Barnevik.
Barnevik är inte heller orolig att Kina ska invadera Taiwan ”och riskera ett tredje världskrig”.
”Jag upplever att ledarna i Peking ändå är ganska rationella”, säger han.

Råduppföljning

Efter en kraftig kurskollaps i fjol blev ögonspårningsbolaget Smart Eye vinnare i veckans omgång, med stora uppgångar efter Q3-rapporten. Bland Afv:s bästa köpråd för ett år sedan hittar vi IT-konsulten CAG och kontraktstillverkaren Note.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i Securitas, Tobii, Embellence, Linc, Paxman och Sectra.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 52

Kommande vecka råder total julkoma. Nyfosa, Cibus Nordic och bjuder dock på sena julklappar i form av utdelning. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 52.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.